Tusentals soldater från den amerikanska armédivisionen 82nd Airborne Division ska skickas till Mellanöstern. Foto: Capt. Robyn Haake/AFP/TT

Tusentals amerikanska soldater skickas till Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har godkänt att runt 3 000 amerikanska soldater skickas till Mellanöstern efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i en drönarattack. I ett tal till nationen sade USA:s president Donald Trump att Soleimani hade långt gångna planer på att attackera USA.

– Vi agerade för att förhindra ett krig, inte för att starta ett, sade presidenten.

Donald Trump höll ett kort, tv-sänt tal till nationen på fredagskvällen svensk tid, utan att ta frågor efteråt.

– I går natt, enligt mina direktiv, genomförde amerikansk militär en felfri räd som dödade terroristen nummer ett i världen, Qassem Soleimani. Soleimani planerade nära förestående och ondskefulla attacker på amerikanska diplomater och militärer, men vi tog honom på bar gärning och eliminerade honom, sade presidenten.

Konflikten mellan USA och Iran

Vidare sade Trump att Soleimani ”gjort dödandet av oskyldiga människor till sin sjuka passion” och att han bidragit till att destabilisera Mellanöstern i 20 år, och även deltagit i planeringen av terrorattacker i New Delhi och London. Han anklagade också Soleimani för att ligga bakom stormningen av USA:s ambassad i Bagdad tidigare i veckan, och avslutade med att hylla amerikansk militär.

– USA har med råge den bästa militären i hela världen. Vi har världens bästa underrättelse. Om amerikaner hotas någonstans har vi våra mål identifierade, och jag är redo att ta de åtgärder som krävs. Det gäller särskilt Iran.

Redo att skydda ambassad

Soldaterna som nu skickas till Mellanöstern tillhör armédivisionen 82nd Airborne Division, som är specialiserade på luftburna militära operationer. Sedan tidigare finns 750 soldater från divisionen på plats i Kuwait. Amerikanska styrkor står nu beredda att rycka ut för att skydda den amerikanska ambassaden i Irak, enligt nyhetsbyrån AP.

En högt uppsatt amerikansk general säger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att det fanns ”otvetydiga bevis” för att Qassem Soleimani planerade en ”betydande våldskampanj” mot USA, och varnar för att det fortfarande kan ske trots hans död.  Amerikanerna är ”fullt medvetna om de strategiska konsekvenserna” av attacken, enligt generalen.

Soleimani dödades i en attack mot Bagdads internationella flygplats i Irak natten mot fredag, på order av USA:s president Donald Trump. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har hotat med ”hård hämnd” mot ”de kriminella” som utfört attacken. Landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif har på Twitter skrivit att ”USA bär ansvaret för alla konsekvenser”. USA har uppmanat alla amerikanska medborgare i Irak att omedelbart lämna landet.

Linde: Man bör känna oro

De internationella reaktionerna har också strömmat in under dagen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Syriens oppositionsledare Nasr al-Hariri har hyllat attacken, medan Rysslands utrikesdepartement har fördömt den. Flera länder, såsom Storbritannien och Kina, har manat till lugn. Det har även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) gjort.

– De måste stoppa sina våldshandlingar och sätta i gång en dialog. Alla bör ta ett steg bakåt eftersom hela Mellanöstern kommer att påverkas, säger hon till SVT Nyheter.

– Vi kommer att ha ett möte med andra EU-länder för att gå igenom i detalj vad som har hänt och den möjliga utvecklingen nu. Men det är helt klart en upptrappning, det är farligt och man bör känna oro för det som händer nu, fortsätter Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet