Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Linde uppmanar till lugn

Ann Linde: ”Man bör känna oro”

Uppdaterad
Publicerad

Det redan allvarliga läget mellan Iran och USA har efter den senaste veckans händelser trappats upp ytterligare. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uppmanar nu parterna till återhållsamhet.
– De måste stoppa sina våldshandlingar och sätta i gång en dialog. Alla bör ta ett steg bakåt eftersom hela Mellanöstern kommer att påverkas, säger hon till SVT Nyheter.

Det var i tisdags som upptrappningen började efter att USA:s ambassad i Bagdad stormades. Veckan innan hade också en amerikansk civilanställd dödats efter en attack mot en irakisk militärbas.

Enligt Pentagon låg Qassem Soleiman, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, bakom båda attackerna. Det gjorde att han dödades i en amerikansk raketattack utanför Bagdads internationella flygplats natten till fredag.

Utrikesminister Ann Linde, och regeringen, vill dock inte fördöma attacken, som både hyllats och fördömts.

– Just nu vet vi för lite om detaljerna i attacken, men det är väldigt viktigt att upprätthålla folkrätten och Iraks suveränitet, säger Ann Linde.

Men är inte en drönarattack på ett annat lands territorium ett brott mot folkrätten?

– Vi kommer att ha ett möte med andra EU-länder för att gå igenom i detalj vad som har hänt och den möjliga utvecklingen nu. Men det är helt klart en upptrappning, det är farligt och man bör känna oro för det som händer nu, säger Linde.

Uppmanar svenskar till försiktighet

Hon oroas över eventuella hämndaktioner i området.

– Nu är risken att en händelse ledar till en annan händelse, precis som vi har sett den här veckan, och helt plötsligt är vi i en situation där man har väldigt svårt att backa tillbaka.

Vad gör svenska regeringen just nu?

– Vi uppmanar svenskar i området att hålla sig uppdaterade och att vara försiktiga med att delta i till exempel demonstrationer och större folksamlingar, säger Ann Linde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s drönarattack som dödade Qassem Soleimani har spätt på konflikten med Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet