Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent: ”en extrem upptrappning” Visa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s korrespondent: ”En extrem upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Den USA-ledda attacken som dödade den iranska generalen Qassem Soleimani utgör en kraftig upptrappning av konflikten i regionen, menar SVT:s Stefan Åsberg. Attacken kan göra att risken för terror i världen ökar.

Att döda den iranska generalen Qassem Soleimani har varit på USA:s önskelista i många år. Att han nu dödats innebär en extrem upptrappning av konflikten mellan USA och Iran, menar Stefan Åsberg, tidigare Mellanösternkorrespondent och tillträdande USA-korrespondent.

– Soleimani är en person som varit otroligt viktig för Iran, som stärkt landets närvaro i Mellanöstern och har fått allt större inflytande i grannlandet Irak. Speciellt efter att landets regering föll 2003.

– Han är därför också en man som bidragit till de ökade spänningarna mellan USA och Iran. En relation som blivit allt frostigare under Trumps presidentskap och efter att USA lämnat atomenergiavtalet med Iran och infört nya sanktioner mot landet, säger han.

Tvungna att agera

När stormningen av USA:s ambassad i Bagdad genomfördes under nyårshelgen försattes USA i en position där man kände sig tvungna att agera, förklarar Stefan Åsberg. Och Donald Trump har länge velat visa sig som en stark och tydlig president i området.

– För honom är det också viktigt nu att placera sig i den amerikanska valrörelsen och visa på handlingskraft. För några månader sedan var det IS-ledaren som dödades och nu är det Soleimani. Samtidigt motverkar det här Trumps egna politik, där han talat sig varm för att dra ur amerikanska trupper ur Mellanöstern.

Signalerna från Teheran tyder på att en vedergällning är att vänta. Iran har inte samma militära kapacitet som USA, men landet är inblandat i flera proxykrig.

– Det vi ser är en ökad risk för terrorattacker. Det här kommer att få stora konsekvenser i hela regioner. Speciellt för amerikaner. Men det får också konsekvenser ekonomiskt, vilket vi redan kan se på oljepriset, säger Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer