Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rishi Sunaks kampanj inför parlamentsvalet har inte fått någon flygande start – Hör utrikesreporter Anna-Maja Persson lista fyra virala tabbar. Foto: HENRY NICHOLLS / POOL / AFP

Fyra tabbar som som blivit virala under Rishi Sunaks valkampanj

Publicerad

Missöden, PR-tabbar och virala hån. Den brittiske premiärministern Rishi Sunaks kampanj inför parlamentsvalet den 4 juli har inte fått någon flygande start. Dessutom har Sunak signalerat att flera viktiga prestigeprojekt inte kommer att bli verklighet före valet.

Är det här den sämsta starten någonsin på en valkampanj? Den frågan ställer sig alltfler britter. För ända sedan den 22 maj då Rishi Sunak aviserade valet i ett regntungt London har bakslagen avlöst varandra.

Inga plan till Rwanda

Det första kom redan dagen efter det dyngblöta framträdandet utanför 10 Downing Street. Då signalerade Sunak att inga flygplan med asylsökande till Rwanda kommer att lyfta före valet.

Valet i Storbritannien

Den så kallade Rwandaplanen är ett viktigt led i Rishi Sunaks löfte att stoppa småbåtarna med migranter över Engelska kanalen. Det nya beskedet kan innebära att planen aldrig kommer att genomföras.

Det största oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer har nämligen lovat att skrota Rwandaplanen om han vinner valet. Labourpartiet leder stort i opinionsmätningarna och har så gjort under en längre tid. Mycket tyder på att Keir Starmer blir Storbritanniens näste premiärminister.

Torypartiet tappar ledamöter

Kampanjen har också kantats av flera tunga avhopp. Hittills har närmare 80 parlamentsledamöter i Torypartiet meddelat att de inte ställer upp för omval. En av dem som slutar är veteranen Michael Gove som ägnat bortåt 20 år åt politiken.

Det finns olika individuella skäl bakom massavhoppen. Men flera ledamöter har sagt att de vill undvika en förnedrande valförlust och att de inte har lust att tillbringa de kommande åren i opposition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet