Storbritannines premiärminister Boris Johnson (mitten) står värd för helgens möte. EU representeras här av kommissionsordföranden Ursula von der Leyen (höger) och Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet. Foto: Peter Nicholls/AP/TT

G7-länder utmanar Kina – lanserar global infrastrukturplan

Uppdaterad
Publicerad

G7-länderna har enats om ett stort infrastrukturpaket för investeringar i utvecklingsländer. Satsningen beskrivs av Vita huset som strategiskt viktig för att möta Kinas växande inflytande i bland annat Afrika.

Hur mycket pengar planen, som fått namnet Build Back Better World (B3W), omfattar framgår inte – inte heller hur den kommer att fungera. Men syftet går inte att ta miste på.

En talesperson för USA:s president Joe Biden säger till Reuters att B3W ska möta ett gigantiskt investeringsbehov globalt, men att det också handlar om att utmana Kina, som på senare år ökat sitt inflytande globalt, inte minst i tredje världen.

Den nya sidenvägen

Inom ramen för det så kallade Belt and Road-projektet, eller Den nya sidenvägen, har Kina slutit avtal med över 100 länder om infrastruktursatsningar som järnvägsbyggen och hamnar. Syftet med beskedet från G7-länderna tycks vara att erbjuda ett alternativ till sidenvägs-diplomatin.

Vita Huset-talespersonen beskriver hur USA och andra västländer ännu inte kunnat visa fördelarna med ”våra värderingar, våra standarder och vårt sätt att göra affärer på”.

För USA verkar just Kina vara ett viktigt samtalsämne under helgens G7-möte i Storbritannien. Joe Biden sägs vilja pressa landet ytterligare när det gäller användningen av tvångarbete, inte minst i Xinjiang där den uiguriska minoriteten placeras i så kallade omskolningsläger. Men även värden Storbritannien och dess status som nyskild från EU-gemenskapen får uppmärksamhet.

”EU-länderna helt eniga”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tycks sätta press på premiärministern Boris Johnson att lösa frågan kring Nordirland och undvika spänningar vid gränsen till Irland.

”Vi vill ha den bästa möjliga relationen med Storbritannien. Både sidor måste genomföra vad vi kommit överens om. Det är EU-länderna helt eniga om” skriver hon på Twitter

Mötet i Cornwall pågår till och med söndag. Förutom regeringsrepresentanter från världens sju största ekonomier (inte Kina) deltar även EU genom bland annat kommissionens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.