Foto: TT

G7-länderna: Brittiskt EU-utträde vore en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt utträde ur EU skulle kunna få katastrofala ekonomiska konsekvenser. Det säger G7-ledarna i ett gemensamt uttalande under toppmötet i Japan.

”Ett brittiskt utträde ur EU skulle vända trenden mot ökad global handel och investeringar, och de arbeten det skapar, och är en ytterligare allvarlig risk för tillväxten”, heter det i ett uttalande.

Brexit inte på G7-agendan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som är på plats i Japan, säger dock att ett eventuellt brittiskt EU-utträde inte varit föremål för diskussion på det två dagar långa G7-mötet.

Brittisk EU-omröstning

– Detta är en signal att alla vi som satt här vill att Storbritannien stannar kvar som en del av EU. Men beslutet är upp till de brittiska väljarna att fatta, sade Merkel till en samlad presskår när mötet avslutades på fredagsmorgonen svensk tid.

G7 ser också allvarligt på flyktingkrisen i Europa och säger att det är ett problem som hela världen måste hantera. De sju ländernas ledare passade även på att uttycka oro över utvecklingen i bland annat Nordkorea och Ryssland.

Fullt fokus på tillväxt

I det gemensamma uttalandet säger man också att terrorattacker och extremism utgör ett direkt hot mot det som egentligen allt under G7-mötet kokas ned till: en global tillväxt.

”Den globala tillväxten är fortsatt under sin potential, samtidigt som riskerna för svag tillväxt kvarstår. Global tillväxt är vår prioritet” meddelade länderna i uttalandet.

Fakta: G7-mötets deltagare

G7 är den informella grupp som består av världens sju största industrialiserade ekonomier. Deltagarna på G7-mötet i Japan, från vänster (se bilden ovan):

  • Europeiska rådets ordförande Donald Tusk
  • Italiens premiärminister Matteo Renzi
  • Tysklands förbundskansler Angela Merkel
  • USA:s president Barack Obama
  • Japans premiärminister Shinzo Abe
  • Frankrikes president Francios Hollande
  • Storbritanniens premiärminister David Cameron
  • Kanadas premiärminister Justin Trudeau
  • EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker

En rad andra personer är på plats i Japan samtidigt som ledarna för G7länderna möts. Bland annat hålls samtal med OECD:s generalsekreterare Angel Gurria och chefen för Internationella valutafonden IMF Christine Lagarde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet