Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för SVT:s genomgång av vad Brysselterroristen gjort runt tiden för dödsskjutningarna. Foto: Skärmdump

Så gick terrordådet i Bryssel till

Uppdaterad
Publicerad

Abdesalem Lassoued höjer vapnet mot skyn och skriker ”Allahu Akbar”. Två svenskar har skjutits till döds och en tredje har skadats allvarligt. Genom att undersöka de bilder och klipp som sprids i sociala medier har SVT Nyheter kunnat följa den utpekade gärningsmannen, från första skottet, tills att han försvinner från mobilkamerorna, bort från brottsplatsen.

SVT Nyheter har gått igenom mängder av bilder och videoklipp som sedan måndag den 16 oktober spridits i sociala medier, och som påstås visa gärningsmannen Abdesalem Lassoued vid olika tidpunkter, och på olika platser.

Det går att verifiera att gärningsmannen skjutit flera skott på Boulevard du Neuvieme de Ligne och därefter satt sig på motorcykeln och svängt höger mot Boulevard d’Ypres. Det är där han sedan utförde sitt terrordåd, där två svenskar dog och en tredje skadades allvarligt.

En liten lucka finns i händelseförloppet, det är oklart vad som hände efter att gärningsmannen svängde höger och tills han stannade igen och utförde terrordådet, en tidsrymd på uppskattningsvis ett par minuter. 

Ett flertal påståenden, bilder och klipp har visat sig vara falska, tveksamma, eller overifierbara.

FLER EXEMPEL:

  • En taxibil som passerar på Boulevard du Neuvieme de Ligne före klockan 19.10 påstås beskjutas, och vara samma bil som svenskarna suttit i. Om bilen träffas av skotten, och om svenskarna över huvud taget satt i den bilen, är oklart. Bilder av den bil som svenskarna dödats i visar att den saknar taxiskylt, till skillnad från taxibilen i det tidigare skedet.
  • En lokal taxichaufför påstås ha skadats. Det är oklart vad som hände med taxichauffören. Det är också oklart vem personen i röd jacka som springer in i kontorsbyggnaden före svensken är.
  • Ett klipp på en man på motorvägen påstås vara gärningsmannen. Det stämmer inte, enligt SVT:s verifiering.

Men, de bilder SVT har kunnat verifiera tecknar en bild av vad Brysselterroristen gjorde precis innan – och efter – han skjutit tre svenskar i den belgiska huvudstaden Bryssel.

Se videon ovan för vår genomgång av vad som hänt – och var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.