Poliser patrullerar området runt London Bridge efter terrorattacken där två personer och flera skadades. Foto: TT

Gärningsmannen i London tidigare dömd för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-åriga man som attackerade flera personer med kniv i London, var tidigare dömd för terrorrelaterad brottslighet. Mannen ska enligt uppgifter ha släppts ur fängelset för omkring ett år sedan efter att gått med på att bära elektronisk fotboja.

Det var under fredagen som mannen gick till attack med kniv mot personer i närheten av London Bridge i centrala London. Två personer dog och tre andra vårdas på sjukhus efter dådet, som polisen klassar som en terrorattack.

Brittisk polis har bekräftat att gärningsmannen är Usman Khan. Han dömdes för terrorbrott 2012, och enligt polisen blev han villkorligt frigiven i december 2018. Usman Khan sköts till döds efter attacken.

Terrordådet vid London Bridge

Han ska ha ingått i en grupp som beskrivs som extrema islamister och är dömd för planer på brott som inte fullbordats. Polisen tror dock i nuläget att han agerade ensam i knivattacken och letar inte aktivt efter medbrottslingar.

”Misstag att frige för tidigt”

Redan innan brittiska myndigheter bekräftat uppgifterna offentligt gick Storbritanniens premiärminister ut och talade om att han ”länge argumenterat för” att det är ett misstag att frige grova brottslingar tidigt:

– Det är ett misstag att låta våldsamma brottslingar släppas ut ur fängelset tidigt, och det är mycket viktigt att vi kommer ur den vanan och att vi verkställer lämpliga straff för farliga brottslingar, särskilt terrorister, sa Boris Johnson, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid London Bridge

Mer i ämnet