Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Surovikin har gjort sig känd som en hänsynslös ledare under sina över 30 år i den ryska militären. Hör mer om generalens historia i klippet. Foto: AP/SVT Arkiv

”General Armageddon” tar befäl över ryska styrkorna i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan invasionen av Ukraina presenterade Ryssland nyligen en ensam ledare för landets samlade styrkor i landet. Befälet gick till generalen Sergej Surovikin, också känd som ”General Armageddon”.

– Han har en lång historia av grymhet och brutalitet, dels mot sina underordnade men kanske mest mot civila, säger analytikern Hugo von Essen.

Att det ryska styret nu väljer att utse en ny befälhavare för de ryska styrkorna i Ukraina är inte oväntat sett till det motgångar som angriparna sett den senaste tiden. Det menar Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska instituet.

– Man har genomgående försökt lösa de här strukturella problemen på individnivå genom att byta ut delar av ledningen, vilket så klart inte fungerar. Nu gör man ytterligare ett sådant här byte, säger han.

Kriget i Ukraina

Tillsättandet av Surovikin är bara ett i raden av flera befälsbyten som Ryssland genomfört i Ukraina sedan invasionen. Just det här bytet väcker dock mer uppmärksamhet än andra, sett till Surovikins bakgrund. Generalen har en lång historia av hänsynslösa attacker mot civila i såväl Syrien och Tjetjenien som i hemlandet.

– Jag tror absolut att det är ett av flera syften att man vill signalera till befolkningen att Ryssland nu ska ta i med hårdhandskarna ännu mer, säger von Essen.

Hör mer om Surovikins mörka militära historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet