Coco Schumann älskade sin gitarr och musiken räddade hans liv i koncentrationslägren. Foto: Hans-Jürgen Büsch

Gettoswingern Coco Schumann överlevde tack vare musiken

Uppdaterad
Publicerad

Coco Schumann var en gettoswinger. En jude och lägerfånge som spelade gitarr i fångarnas orkester i förintelselägret Auschwitz och överlevde tack vare musiken. Han blev 93 år gammal. SVT Nyheter träffade honom i Berlin och lyssnade till hans historia.

Coco var 19 år när han blev deporterad till Theresienstadt. Han hade ”tur” som kom till det som ansågs vara ett ”bättre” läger. Hans skyddsängel kom till undsättning. Lägrets orkester saknade en trummis och han fick hoppa in.  

Musik var Cocos passion och alldeles särskilt swing. Han var äkta berlinare och spelade tidigt i swingorkestrar på stans klubbar och rökiga ölkneipen. 

När han för andra gången transporterades i de beryktade järnvägsvagnarna – nu i riktning Auschwitz – var det återigen musiken som räddade hans liv.

Även där fanns en lägerorkester för att skapa lugn och ge sken av normalitet i den nattsvarta dödsfabriken. Coco och hans ”Ghettoswingers” spelade dåtidens populära slagdängor medan deras medfångar vandrade mot gaskamrarna. 

Coco Schumann fick jobbet som trummis i lägerorkestern i Theresienstadt. Foto: Privat

– De visste vad som väntade dem, berättar Coco, långsamt och sorgset. Han kunde se i deras ögon att de förstod vad som skulle hända. Han försökte att inte tänka, bara be. 

Och överleva, dag för dag. Och försvinna in i musiken.

Gitarristen Coco Schumann visste först inte vad som pågick i Auschwitzlägret. Han överlevde eftersom han fick spela i orkestern ”Ghettoswingers”. Foto: Hans-Jürgen Büsch

Kriget tog slut och Coco kunde återvända till sitt Berlin. Musiken tog honom flera varv runt jorden, i orkestrar på ryska kryssningsfartyg. Bäst trivdes han när han fick komma hem och lira med sin kvartett på Berlins barer och klubbar.

Coco Schumann berättar i sina memoarer om tiden som lägermusiker i Theresienstadt och i Auschwitz. Foto: SVT

Coco Schumann skriver i sina memoarer, många år senare, att han i sin ungdom inte varit intresserad av den judiska religionen. Men under lägertiden blev han jude. 

En som nazisterna ville förinta uppstod i stället. Ironiskt nog. 

Coco Schumann återvände till Berlin efter sina år i lägren. Han ägnade hela sitt liv åt musiken. Foto: Hans-Jurgen Büsch

På SVT Play finns programmet  ”Zuzana – musik är livet” om den världsberömda cembalisten och Bachtolkaren Zuzana Ruzickova. Hon var en av de internerade i lägret i Theresienstadt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.