Foto: TT

Ashraf Ghani ny afghansk president

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av smutskastning och infekterad omräkning av röster har rivalerna Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah skrivit under ett avtal om maktdelning i Afghanistan. Ashraf Ghani blir ny president, enligt avtalet.

Abdullah Abdullah å sin sida får rätt att utse en sorts chefsminister – en roll som påminner om en premiärminister. Det mest sannolika är att han själv tar posten.

”Självklart kommer han att utnämna sig själv till ”vd” för Afghanistan. Varför skulle han lämna ifrån sig makten?”, skriver en lokal journalist, som inte vill framstå med sitt namn, till TT via Facebook.

Kramades

När skrivningen var undertecknad, något som skedde vid en direktsänd ceremoni i presidentpalatset i Kabul, kramade de båda männen om varandra. Utmaningen för dem blir nu att samverka för landets bästa, konstaterar Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, som just kommit hem från Kabul.

– Rent politiskt står de för mycket som är likartat. De vill skriva under säkerhetsavtalet med USA (enligt vilket en mindre USA-styrka stannar för rådgivning efter Nato-utträdet vid årsskiftet) och få fart på ekonomin. Men att styra i Afghanistan handlar mer om vem som får inflytande över vart resurser går, säger hon.

Vem som ska få utnämna höga tjänstemän har därför varit en knäckfråga. Enligt afghanska Tolo News har det landat i att pashtunen Ghani (som har sin maktbas i söder) och pashtun-tadzjiken Abdullah (som har stort stöd i norr) ska dela lika på höga utnämningar. Ghani har också fått in en skrivning om meritbaserade tillsättningar i avtalet, säger Johansson.

Två grupper

Enligt uppgörelsen kommer presidenten att leda ett kabinett, en inre krets av rådgivare eller ministrar med viktiga portföljer. Chefsministern ska leda det dagliga arbetet i ministerrådet, en större grupp med flera ministrar i. Inom två år är det tänkt att konstitutionen ska ändras och chefsministern göras om till premiärminister.

– Det finns de som är oroliga för att det här blir en väldigt svag regering, eller två parallella administrationer. Men det kanske inte fanns något annat alternativ, säger Johansson och betonar att väpnade grupper som talibanerna gjort stora framryckningar under de senaste månadernas politiska vakuum.

Svär snart

Den avgående presidenten Hamid Karzais talesman säger enligt Reuters att Ashraf Ghani kommer att svära presidenteden inom en vecka. Senare i dag ska slutresultatet av den omtvistade andra omgången av presidentvalet i juni presenteras. I maktdelningsavtalet ingår även en reformering av landets valsystem.

– Det nuvarande systemet har förlorat sin legitimitet. Många afghaner är fruktansvärt besvikna på rösträkningsprocessen, även om de är stolta över att de röstade och att sakfrågor lyftes under kampanjen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.