Ghost of Kiev, Ukrainian Reaper och Snake Island: Tre krigsmyter från Ukrainakriget

Uppdaterad
Publicerad

En ensam fantomflygare som dundrar förbi högt över Kievs hustak. En mytomspunnen prickskytt. En grupp soldater på en ö som dödas, tilldelas postuma hjältemedaljer, och sedan återuppstår. Eller?

Vissa av de påståenden som började dyka upp och spridas i det tidiga skedet av invasionen av Ukraina lever fortfarande kvar – åtminstone i sociala medier.

Inte verifierade

De har gemensamt att de till stor del är overifierade – att sanningen bakom som bäst är dold och dunkel.

Kriget i Ukraina

– I en sådan konflikt som vi ser nu så finns det olika sorters slag kan man säga, med olika typer av vapen. Just ”urbana legender” är bara en liten del av allt det som sker, säger Ola Svenonius, forskare på FOI.

De har blivit föremål för memes, och har i en multitud av versioner spridits runt till miljonpublik.

Ukrainsk propaganda

Och – de fyller funktion som ukrainsk propaganda och moralhöjare, har delats av officiella ukrainska konton, och i vissa fall har ”faktakollats” av motsvarande ryska sociala medier-konton.

– Huruvida ”ghost of kiev”-historierna är sanna eller inte kanske inte är det viktigaste. Det kan ju vara så att människor bara vill se något som är peppigt för den egna sidan och då är inte det viktigaste huruvida det är sant eller inte, säger Ola Svenonius, forskare på FOI.

Ryska utrikesdepartementets och ukrainska flottans bild av händelserna vid ”Snake island”. Foto: Faksimil

Det handlar om ”The Ghost of Kiev”, ”Ukrainian Reaper” och ”Snake Island-soldaterna”.

Vad är det? Se videon ovan för en genomgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet