Foto: TT

Giraffunge avlivades som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot beslutet att avliva den unge giraffhanen Marius på Köpenhamns zoo hade ingen effekt – på söndagsmorgonen avlivades giraffen med en bultpistol efter bedövning. Han avlivades för att undvika inavel bland girafferna.

– Allt har gått som planerat. Om folk har lust kan de närvara vid obduktionen, säger kommunikatör Tobias Stenbæk Bro till Ritzau.

Efter obduktionen blir djuret foder till rovdjur i parken. Vissa kroppsdelar kommer att användas i forskning.

Girafferna på Köpehamns zoo ingår i ett internationellt avelsprogram för sunda djur i djurparker.

– Vi sorterar bort giraffer med gener som redan är rikt representerade i beståndet, säger Bengt Holst, vetenskaplig direktör på Köpenhamns zoo, till TT.

I samband med avlivningen demonstrerade folk mot beslutet.

Hotad till livet

Djurparkens vetenskaplige direktör Bengt Holst har hotats till livet efter beslutet att avliva giraffen Marius, uppger kommunikatör Tobias Stenbæk Bro för TT.

– Han har mottagit hot i mejl och folk har ringt såväl Bengt Holst som hans familj. Vi ska utvärdera hoten närmare, säger Stenbæk Bro och berättar att det ännu inte gjorts någon polisanmälan.

Många människor  – däribland flera barn – sökte sig till Köpehamns zoo för att ta del av obduktionen av giraffen.

– Det har dels varit studenter som har ett vetenskapligt intresse, dels föräldrar som tagit med sina barn, säger Tobias Stenbæk Bro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.