Google ska censurera hämndporr

Publicerad

Sökjätten Google kommer nu att erbjuda människor som drabbas av så kallad hämndporr att få bilder och filmklipp borttagna.

De nya reglerna aviserades i dag och kommer att träda i kraft inom några veckor. Google har traditionellt varit mycket skeptiska till att material som gjorts tillgängligt via deras sökmotor ska kunna raderas från nätet.

Formulär på hemsidan

Den som drabbats av så kallad hämndporr – en term som brukar användas för att beskriva när någon olovandes lägger ut pornografiska bilder eller filmer av sin före detta partner – kommer att kunna fylla i ett formulär på Googles hemsida.

Google kommer sedan att fatta ett beslut om huruvida man ska rensa bort alla länkar till det aktuella materialet från sökmotorn.

Ett skäl till varför man nu vill skärpa sin policy på området är att hämndporr också används i rent brottsliga syften, exemepelvis för att utkräva pengar av den som exponerats för att plocka bort innehållet från nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer