Google, tillsammans med flera andra nätjättar, är föremål för en rad utredningar gällande anklagelser om brott mot konkurrenslagar. Foto: WALLACE WOON/EPA/TT

Google utreds för konkurrensbrott

Uppdaterad
Publicerad

En grupp delstatsåklagare i USA, med Texas i ledningen, väntas stämma nätjätten Google för brott mot konkurrenslagarna, erfar The Wall Street Journal. Stämningen kan lämnas in senare i år, uppger en källa för tidningen.

Även USA:s justitiedepartement sägs planera rättsliga åtgärder redan till sommaren.

Googles moderbolag Alphabets aktie föll med runt 1,5 procent i efterhandeln.

Google, tillsammans med andra nätjättar som Facebook, Amazon och Apple är föremål för en rad utredningar gällande anklagelser om att de använder sin dominans för att försvara och utöka sina marknadsandelar.

Utredningarna kring Google fokuserar på särbehandling i sökningar, annonsering och hantering av operativsystemet Android.

Ken Paxton, delstatsåklagare från Texas, leder utredningen där ett 30-tal delstater ingår. Han sade i februari att han inte utesluter straffåtgärder, som att bryta upp Google.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.