Strax före klockan åtta på morgonen den 26 december 2004 skakar en kraftfull jordbävning havsbottnen utanför indonesiska Sumatra. Jordskalvet har senare beräknats till 9,2-9,3 på Richterskalan, vilket gör det till ett av de kraftigaste i modern tid. Foto: SVT Design/Jessica KurkiVisa alla (3)
Visa alla (3)

Grafik: Så uppstod tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamin i Indiska Oceanen 2004 bildades när en stor jordbävning flyttade havsbottnen flera meter uppåt. De väldiga vattenmassor som sattes i rörelse orsakade enorm förödelse.

Klockan 7.59 lokal tid på morgonen den 26 december 2004 ägde en jordbävning rum utanför Sumatras västkust. Skalvet, som uppmätte 9,2 på Richterskalan, gjorde att havsbotten sprack itu och delar av den höjdes med flera meter. Något som kom att få förödande konsekvenser.

När havsbotten höjdes flyttades miljarder ton vatten uppåt och vågen fortplantade sig över Indiska Oceanen. I takt med att vågen kom in mot grundare vatten minskade dess fart, samtidigt som tsunamin växte på höjden. När vattnet drog in mot de grunda kusterna uppstod en vägg av vatten, på vissa håll så hög som 20 till 30 meter.

Vågorna orsakade enorm förödelse där de drog fram och hundratusentals människor hann inte fly undan vattenmassorna. Bara i Indonesien dog omkring 170.000 människor, i Sri Lanka omkom 35.000 och i Indien 16.000. I Thailand dog drygt 8.000 människor.

Sammanlagt 2.400 utländska turister omkom när vattnet drog med sig allt i sin väg. Sverige var ett av de hårdast drabbade länderna – 543 svenskar omkom och över 1.500 skadades. Även många turister från Tyskland, Finland och Storbritannien dog.

En tsunami bildas oftast efter jordbävningar, men kan även utlösas av skred eller ras.

Vid en undervattensjordbävning spricker havsbotten itu och delarna förskjuts i höjdled gentemot varandra. Förkastningen kan vara upp till 5-10 meter i höjdled och uppstå på några sekunder.

Allt det vatten som ligger ovanpå bottnen tvingas att följa med i förkastningsrörelsen som därmed fortplantas ut i vattnet. . En stor mängd energi överförs på kort tid från jordbävningen i berggrunden till havsvattnet.

Vågberget börjar omedelbart röra sig bort från stället där det uppstod. Om man betraktar det hela från rymden så ser det bokstavligt talat ut som ringar på vattnet. Någon som befinner sig på djuphavet på ett fartyg märker dock ingenting av vågen. Detta eftersom den är så flack; bara en meters stigning på 10-100 km.

När tsunamin kommer in på grundare vatten händer två saker: dels minskar dess hastighet, dels ökar tsunamin i höjd. När den sedan når kusten kan den fortsätta långt upp på land och orsaka enorm förödelse.

Plötsligt sjunkande vatten i riskområdena kan vara ett varningstecken på att en tsunami är på väg. Vattnet drar sig tillbaka och avtäcker bottnen.

Källa: SMHI

20-30 meter var tsunamin som högst när den slog in över Acehprovinsen i Indonesien, det motsvarar höjden på ett vanligt niovåningshus

13 länder drabbades av flodvågorna

230.000 människor omkom – enligt vissa beräkningar är siffrorna dock betydligt högre

2 miljoner människor (minst) förlorade sina hem

55 nationers medborgare omkom i katastrofen

543 svenskar förlorade sina liv

15 svenska medborgare saknas fortfarande

Källa: FN/USGS/NE/Rikskriminalpolisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet