Grannländer jublar över öppning – andra fortsätter med nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Danmark kan i helgen fira helt slopade coronarestriktioner. Finland är på väg åt samma håll medan Norge har tvingats pausa återöppnandet. När smittspridningen nu fortsätter gör de nordiska länderna helt olika vägval.

– Det är lite förvirrande och svårförståeligt, säger smittskyddsprofessor Jan Albert.

På fredag slopas samtliga coronarestriktioner i Danmark. Finland vill ta bort restriktionerna i mitten av oktober, och en del av landets restriktioner kan försvinna innan dess. I Norge är läget samtidigt dystrare – skenande smitta har gjort att återöppningen av landet återigen har skjutits upp för att fler ska hinna få vaccin.

I Sverige tas en rad restriktioner och begränsningar bort den 29 september när vi går in i steg fyra av fem i återöppnandet.

– Det här visar att det inte finns några enkla lösningar för att hantera viruset, det handlar om avvägningar som varje land gör. Men det är lite förvirrande och svårförståeligt, eftersom det ju är samma problem som länderna står inför, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, om ländernas olika strategiska val.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet Foto: Janerik Henriksson/TT

”Kommer vara lite avundsjuk”

Att Danmark kan slopa restriktionerna helt redan på fredag beror enligt Jan Albert nog framförallt på att landet har högre andel fullvaccinerade än övriga nordiska länder och att man räknar med att vaccintäckningen är tillräckligt hög för att det inte ska bli för tung belastning på vården och för många nya fall.

– Det kommer att vara viktigt att följa hur det går i Danmark efter öppningen, man måste komma ihåg att deras vaccintäckning är högre än i Sverige. Men lite avundsjuk tror jag att många i Sverige kommer att vara, inklusive jag själv, säger Jan Albert.

Finland har tydlig målsättning

När 80 procent av alla över tolv år i Finland är fullt vaccinerade kommer landets riksomfattande restriktioner att slopas. Det väntas bli i mitten av oktober, enligt landets nya strategi.

– Jag tror att det är bra att ha en tydlig färdväg som är så enkel och tydlig som möjlig. Jag tror att det ger en ökad förståelse för att behålla restriktioner ett tag till och att det kan motivera dem som är tveksamma till vaccination att vaccinera sig. Vi måste gradvis hitta ett sätt att leva med viruset, som kommer att finnas kvar för alltid, säger Jan Albert.

Restriktioner i grannländerna

Danmark

Från och med den 10 september tar Danmark bort samtliga coronarestriktioner. Här är några av restriktioner som gäller i nuläget i landet:

Coronapass ska kunna visas upp vid inomhusservering på exempelvis barer och restauranger samt vid kulturarrangemang med fler än 500 i publiken. Covidpass ska även visas upp till exempel vid frisörbesök. Max 500 personer får samlas – både inom- och utomhus. Barer måste stänga klockan 02 och munskydd måste fortfarande bäras på flygplatser.

Finland 

I princip ska samhällets olika funktioner inte begränsas alls av restriktioner från mitten av oktober, meddelar regeringen och redan nu börjar landet avveckla restriktionerna stegvis.

Regeringen föreslår bland annat att slopa den så kallade tvåmetersregeln, som i dag innebär att man vid platser med en viss coronaspridning kan kräva två meters avstånd för dem som vistas inomhus mer än 15 minuter. Lagen anses delvis ha spelat ut sin roll i takt med att vaccinationsgraden ökat.

Norge

På grund av ökad smittspridning har Norge valt att pausa återöppnandet. Landets Utrikesdepartementet avråder från alla utomlandsresor som inte är absolut nödvändiga. För evenemang och sammankomster på offentliga platser krävs att alla måste hålla en meters avstånd. Restauranger med alkoholservering får inte ta emot gäster efter midnatt och det är bordsservering som gäller. Sociala kontakter ska begränsas så mycket som möjligt och det är inte tillåtet att ha besök av fler än 20 gäster utöver dem du redan bor med. Det gäller både inomhus och utomhus.

Källa: TT, Helsenorge.no, Hufvudstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.