Gränspolisen Juan David Ortiz fängslades på söndagen efter att ha erkänt bland annat mord på fyra kvinnor. Till höger syns distriktsåklagaren Isidro Alaniz svara på frågor om morden. Foto: AP/TT

Gränspolis i USA erkänner fyra mord

Publicerad

En gränspolis i Texas hann mörda fyra kvinnor och hota en femte innan han greps i helgen, rapporterar AP. Det hela fick ett slut efter att ett av hans tilltänkta offer lyckades fly.

Den 35-årige gränspolisen Juan David Ortiz greps tidigt på lördagmorgonen lokal tid i Laredo, i delstaten Texas i USA, uppger nyhetsbyrån AP. Han satt fortsatt fängslad på tisdagen, efter att ha fängslats på söndagen.

Ortiz misstänks för mord på fyra kvinnor och för att ha hotat en femte – gärningar som han erkänt.

Mannen pekas av myndigheter ut som seriemördare, troligtvis inriktad på prostituerade, uppger distriktsåklagaren Isidro Alaniz. 

Ett av offren lyckades fly

Vändpunkten kom i fredags, då ett av Ortiz tilltänkta offer lyckades fly ur hans bil efter att ha fått en pistol riktad mot sig. Kvinnan tog sig till en bensinstation, där hon gav en detaljerad beskrivning av Ortiz för en polisman.

Ortiz har uppgett att han därefter plockade upp, och dödade, två ytterligare kvinnor. En av dem ska ha varit en transkvinna.

Dödade ytterligare två

Ortiz har även erkänt att han skjutit två kvinnor och lämnat dem längs vägen, innan han greps på lördagen. En av dem, en fembarnsmor, avled på sjukhus på torsdagen efter att ha hittats allvarligt skadad samma dag.

Den första upptäcktes på tisdagen veckan före. Offret var en 29-årig tvåbarnsmor som Ortiz själv uppger att han dödade dagen innan.

”Inte acceptabelt”

Den amerikanska tull- och gränsbevakning har tillkännagivit sina ”djupaste kondoleanser” till offrens familjer och understrukit att kriminell aktivitet bland deras anställda är oacceptabelt.

Juan David Ortiz är den andra gränspolisen i Laredo som gripits misstänkt för mord i år, efter att Ronald Anthony Burgos-Aviles anklagades för att ha mördat en kvinna han ska ha haft ett förhållande med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.