Gratis IVF införs i Ungern – för att öka befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har erkända problem med demografin med för få födda barn. Om inget görs kommer befolkning sjunka från tio miljoner till sex miljoner till år 2070. Nu ska gratis IVF införas.

Gratis provrörsbefruktning (IVF), för de som har svårt att få barn ska införas från sommaren 2020. Redan sen tidigare erbjuds generösa bidrag till familjer med många barn. Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas att det nya stödet ska göra sitt för att få upp barnafödandet.

Det finns de ungrare som är skeptiska till att stödet kommer göra någon större skillnad.

– Folk överskattar de positiva effekterna av assisterad befruktning, säger sociologen Ivett Szalma som har forskat på IVF-behandlingars påverkan på demografi.

”Folk har inga pengar”

Zita Pataki, programledare i Ungern som har försökt bli gravid med provrörsbefruktning. tror inte heller att IVF ensamt kan lösa Ungerns problem.

– Folk har inga pengar, de tjänar inte tillräckligt och kan inte betala hyran. Om de inte kan försörja sig själva, hur ska de då kunna skaffa barn?

Gergely Karácsony, Budapests nye oppositionelle borgmästare, är även han kritisk mot familjepolitiken som Orbáns parti Fidesz driver.

– Fidesz har ingen riktig familjepolitik, för den stödjer bara familjer i övre medelklassen, säger han i en intervju med SVT Nyheter. 

Se hela reportaget från Ungern i klippet längst upp i artikeln.

Det här är Orbáns ”morötter” som ska få ungrarna att skaffa fler bebisar:

Gifta par, där kvinnan är mellan 18 och 40 år gammal, och som lovar att skaffa tre barn kan ansöka om ett lån på tio miljoner forint, eller 345 000 kronor, vilket motsvarar en årslön. Om paret får ett barn inom fem år efter bröllopet blir räntan på lånet noll.

När barn nummer tre föds skrivs lånet av, vilket alltså innebär att pengarna blir en gåva från staten.

De som skiljer sig, eller inte får barn inom fem år, måste betala tillbaka pengarna med ränta inom fyra månader – om de inte kan bevisa att barnlösheten beror på sjukdom.

Gifta par med minst tre barn kan få bidrag på upp till 90 000 kronor för att köpa en sjusitsig bil.

Kvinnor som har fött minst fyra barn får skattebefrielse på livstid. Viktor Orbán vill att detta i framtiden även ska gälla kvinnor som fött tre barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.