Gravid kvinna dog – tusentals i protest mot polsk abortlag

Uppdaterad
Publicerad

Stora demonstrationer har brutit ut i Polen efter att en gravid kvinna dött.

30-åriga Izabela betraktas som de nya abortlagarnas första dödsoffer, eftersom hon tvingades vänta på att det svårt sjuka fostret skulle dö i magen.

– Ingen skulle behöva uppelva sitt eget barns död, säger hennes mamma Barbara.

När vattnet gick och Izabela åkte till sjukhuset i staden Pszczyna södra Polen sa läkarna att de inte kunde göra något. De var tvungna att vänta tills det ofödda barnets hjärta slutat slå.

– På grund av abortlagen kan läkarna inget göra. De väntar på att fosterat ska dö eller att något sätter i gång. Annars kan jag få blodförgiftning, läser mamma Barbara från ett sms som Izabela skickade från sjukhuset.

Efter att läkarna konstaterat att hjärtljuden upphört skulle fostret tas ut med kejsarsnitt, men Izabela fick blodförgiftning och dog på väg in till operationssalen. Izabela var gravid i vecka 22. Fostret hon bar på var svårt skadat och vägde knappt 500 gram.

”Gynekologer är rädda”

Det är nu ett år sedan Polen införde ett nästan totalt förbud mot abort. Inte ens om fostret är livsodugligt får det tas bort. Den tuffa begränsningen av aborter ledde till omfattande långvariga protester runt om i Polen.

– Det är en tragedi för kvinnans familj men även för alla oss gynekologer. Vi gynekologer är rädda för hur ändringarna i lagstiftningen implementeras. Vi är rädda att polisen ska knacka på våra dörrar och säga att vi är mördare, säger Maciej Socha, gynekolog.

Trettioåriga Izabela ses nu som abortförbudet första dödsoffer. Händelsen inträffade redan i september, men detaljerna kring hennes död har kommit fram först nu och lett till en intensiv debatt och nya protester.

Läkare stängs av

Det regerande partiet Lag och rättvisa förnekar att Izabela dog på grund av de nya abortreglerna, utan skyller på att läkarna gjorde fel.

I dag stängdes två av läkarna som var i tjänst på sjukhusen när Izabela dog av från sina jobb.

Kommer vi få ser fler fall som Izabela?

– Absolut, även om få procent och liten risk så när tiden går och många patienter kommer vi se reella dödsfall i den här situationen, säger Socha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.