Greenwald: NSA vill övervaka allt

Uppdaterad
Publicerad

NSA vill övervaka all datatrafik i hela världen. Det menar den amerikanska journalisten Glenn Greenwald, som låg bakom Snowden-avslöjandet och i dag släpper en bok om NSA-affären.

– NSA:s mål, och som de är mycket nära att uppnå, sammanfattas i en fras som återkommer i dokumenten, och det är: ”Samla in allt”, säger Glenn Greenwald i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Han var den som avslöjade den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA:s övervakningsprogram med hjälp av Edward Snowdens läckta dokument.

I sin bok ”No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State”, som släpps i dag, redogör Greenwald för 56 hittills oläckta dokument från NSA. De visar bland annat att myndighetens mål är att övervaka bokstavligen all telefon- och internettrafik i världen, skriver Ekot. Och de är mycket nära målet.

Nu försöker de klura ut hur man övervakar de som surfar ombord på flygplan.

  • I grunden jurist. Som försvarsadvokat tog han sig ofta an kontroversiella fall som porrsajter och personer inom vit makt-rörelsen.
  • Började skriva krönikor för the Guardian om mänskliga rättigheter och nationell säkerhet.
  • I juni förra året publicerade han och kollegan Laura Poitras de första avslöjandena om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.
  • I oktober meddelade Greenwald att han slutar på the Guardian. Tillsammans med Poitras och med pengar från e-baygrundaren Pierre Omidyar har han startat en ny plattform för granskande journalistik på nätet. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet