Antalet migranter och flyktingar som tar sig till från Turkiet till Grekland har ökat de senaste månaderna. Foto: TT/Aris Messinis

Allt fler försöker ta sig med båt till Grekland – lägren överfulla

Publicerad

Allt fler migranter och flyktingar försöker ta sig med båtar från Turkiet över till Grekland. Där är lägren överfulla och människor lever under fruktansvärda förhållanden, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Omkring 38 000 människor har under 2019 tagit sig över med båtar till Grekland från Turkiet. Om tendensen håller i sig blir det fler än förra året, då 50 000 migranter och flyktingar tog sig till de grekiska öarna.

– Förhållandena är förfärliga. Situationen i Grekland har förvärrats de senaste veckorna med överfulla läger. På Samos finns nu sju gånger fler migranter och flyktingar än man har kapacitet för. I lägret Moria på Lesbos uppehåller sig 11 000 människor, fyra gånger fler än det finns plats för, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR, insamlingspartner till FN:s flyktingorgan.

EU:s ansvar

Hon anser att EU bör ta ett större ansvar.

– Grekland är ett land i ekonomisk kris och får bära en alltför tung börda, säger Åsa Widell.

Den största gruppen som nu kommer med båtar över Egeiska havet är afghaner, troligen människor som bott i Iran under lång tid. Iran har stora ekonomiska problem med en allt svagare valuta, bland annat på grund av USA:s sanktioner. Även den ökande krigsrisken kan vara en anledning för många att söka sig till andra länder.

”Svårare för afghaner”

– Även iranska medborgare flyttar till andra länder, som Irak, för att kunna försörja sig. Det är ännu svårare för afghanerna i Iran. De vill inte bli offer för ett nytt krig, säger Nima Sarvestani, dokumentärfilmare med iranskt ursprung.

Omkring 3 miljoner afghaner bor i Iran, enligt turkiska uppskattningar.

Även syrier finns bland de som försöker ta sig över till Grekland. Den turkiske presidenten Erdogan har planer på att flytta syriska flyktingar från Turkiet till en så kallad säker zon inne i Syrien. Runt staden Idlib pågår fortfarande kriget.

Erdogan hotade med att öppna gränsen

President Erdogan hotade nyligen EU med att öppna gränsen mot Grekland om inte Turkiet fick mer stöd för de 3,6 miljoner syriska flyktingar som bor i landet. 2016 gick Erdogan med på att stoppa vågen av krigsflyktingar från Syrien till Europa. Som motprestation lovade EU att betala 60 miljarder kronor till Turkiet.

– Vi ger akut nödhjälp och sjukvård men UNHCR är beroende av donationer och viljan att ge pengar har minskat betydligt de senaste åren, säger Åsa Widell till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.