Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör glädjeskriken efter parlamentets omröstning Foto: Reuters

Grekland godkänner samkönade äktenskap

Publicerad

Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att legalisera samkönade äktenskap och adoptionsrätt för regnbågsfamiljer.

– Vad ska jag säga, Grekland går långsamt framåt, säger Nikoleta Kourousi som firande på gatan efter beskedet.

Det är premiärminister Kyriakos Mitsotakis som har drivit igenom jämställdhetslagstiftningen, som trots motstånd både inom hans eget parti, konservativa Ny demokrati, och från landets mäktiga ortodoxa kyrka, röstades igenom på torsdagskvällen.

Lagen gick igenom med 176 ja-röster mot 76 nej. 46 ledamöter avstod helt från att rösta.

– Det kommer att gå till historien, det var något som borde hända, vi är alla väldigt rörda, säger Nikoleta Kourousi

Stora demonstrationer

Den grekiska kyrkan – som har nära band till många parlamentsledamöter – har sagt sig vara ”helt emot” reformen och hävdar att den dömer barn att växa upp i en ”miljö av förvirring”. I söndags demonstrerade omkring 4 000 människor i Aten mot lagförslaget, många viftandes med religiösa ikoner och krucifix.

Enligt den grekiska grundlagen har ensamstående föräldrar, oavsett kön, tillåtits adoptera sedan 1946 – men fram tills nu har den andra partnern i ett samkönat förbund lämnats utanför i processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.