Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra ett vittne berätta om polisens räd mot en av gayklubbarna i Moskva. Foto: Sota

Polisräder mot gayklubbar i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har gjort flera tillslag mot gayklubbar och barer i Moskva, skriver flera oberoende ryska medier. Tillslagen kommer dagar efter att landets högsta domstol förbjudit all form av aktivism som rör hbtq.

Under förevändningen att det rörde sig om en räd mot droger sökte polis igenom platser över hela den ryska huvudstaden, inklusive en nattklubb, en bastu för män och en bar som står värd för htbq-fester, rapporterar ryska medier.

Vid en av klubbarna i centrala Moskva pågick en fest med 300 deltagare. Ögonvittnen berättar att musiken plötsligt tystnade när poliser började komma in i lokalen. Vid utgången ska poliserna ha fotograferat deltagarnas legitimationshandlingar.

– Jag blev ärligt talat skiträdd, säger ett vittne till nyhetskanalen Ostorozjno novosti.

Tidigare i veckan stämplade Rysslands högsta domstol hbtq-rörelsen som extremistisk och förbjöd den att verka i landet. Efter beslutet har en gayklubb i staden Sankt Petersburg meddelat att verksamheten läggs ner. Klubben skriver på på sociala medier att hyresvärden nekat fortsatt uthyrning av lokalen på grund av lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.