Pensioner och löner fryser inne eftersom staten inte har några pengar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Grekland kan inte betala ut löner

Uppdaterad
Publicerad
Grekland har inte längre råd att betala ut löner och pensioner. Pengarna i statskassan är praktiskt taget slut.

Många greker kommer att upptäcka att kontot inte är påfyllt när de går till bankomaterna på löningsdagen. Grekland har inte tillräckligt med pengar för att betala ut löner och pensioner på fredag, uppger källor inom regeringskansliet till SVT Nyheter.

Saknar 1,2 miljarder euro

Den grekiska staten betalar mellan 2,8 och tre miljarder euro varje månad till statsanställda löntagare och pensionärer, men nu saknas 1,2 miljarder.

Grekland har i dagarna suttit i förhandlingar med IMF och EU för att komma överens om villkoren för framtida lån och återbetalningar av dem. Senast på tisdag är det meningen att landet ska betala tillbaka ett lån på 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden (IMF), men det är oklart om det kommer att finnas pengar till det.

Löntagare får klara sig på besparingar

Om några löner och pensioner betalas ut alls kommer det att ske först efter helgen. De som har besparingar får tills vidare leva på dem. Redan nu har många arbetslösa greker fått ta med familjen och flytta till sina föräldrahem där flera generationer lever tillsammans och klarar sig på de pensioner som finns i hushållet.

– Vi vet inte vad som ska hända i morgon. Vi har inga pengar att handla för, säger fyrabarnsmamman Joulieta.

53-årige Vasilis säger att EU inte har fört med sig något bra för Greklands del.

– Vi bara lånar och lånar, säger han och fortsätter:

– Jag är inte för Tsipras. Jag vill att vi ska lämna EU, men EU kommer inte att kasta ut oss. Grekland är strategiskt viktigt för EU. De vill bara pressa oss att reagera.

”Inte ett avtal mellan likvärdiga parter”

Han får medhåll från pensionären Ilias, som inte vill att premiärminister Tsipras går med på långivarnas krav.

– Det de önskar är inte ett avtal mellan två likvärdiga parter utan en påtryckning på grekerna och ett meddelande till Sydeuropa att rätta in sig i ledet. Jag är orolig för framtiden och för Tyskland. Tyskland har startat två världskrig som har krossat Europa och de vill ha ett tredje.

Grekland, IMF och EU fortsätter att förhandla om hur landets ekonomisk kris ska lösas. Tsipras har föreslagit skattehöjningar, men IMF vill istället ha hårdare budgetåtstramningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet