Greklands inrikesminister Michalis Chrisochoidis under ett besök i gränsområdet tillsammans med arméchefen Konstantinos Floros. Foto: Giannis Papanikos /TT-AP

Grekland och Turkiet i ordkrig om migranter

Publicerad

Grekiska och turkiska ministrar utväxlade hårda ord på lördagen sedan Turkiet öppnat gränsen för migranter och flyktingar. Samtidigt gjorde EU:s permanenta rådsordförande Charles Michel ett försiktigt och försonligt uttalande gentemot Turkiet.

Greklands minister för medborgarskydd, Michalis Crisochoidis, sade efter ett besök vid gränsen att situationen är ”svår och otrevlig”.

– Tusentals olyckliga människor trycker på mot vår gräns. De har inte kommit hit på eget bevåg, de har pressats, avvisats och utnyttjats av vår granne Turkiet, sade Crisochoidis enligt nyhetsbyrån AP.

Han poängterade att ingen kommer att släppas in i landet utan giltiga resedokument.

Turkiet: Skamlöst av Grekland

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu gick i svaromål på Twitter.

”Titta vem som läxar upp oss om internationell rätt! De slänger skamlöst tårgasgranater på tusentals oskyldiga som samlats vid deras portar”, skrev han.

”Vi har ingen skyldighet att hindra människor från att lämna vårt land men Grekland har en skyldighet att behandla dem som mänskliga varelser”, skrev utrikesministern.

Försonligt EU-budskap

Turkiets agerande innebär att framtiden är osäker för flyktingavtalet med EU från 2016. De officiella reaktionerna från EU har dock hittills varit försiktiga och försonliga.

Charles Michel, permanent ordförande för EU:s toppmöten, meddelar i ett pressmeddelande att EU arbetar för att upprätthålla avtalet med Turkiet.

Där står även att han talat i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och framfört sina kondoleanser för de 33 turkiska soldater som dödades i ett flygangrepp i Syrien i torsdags. Han uttryckte även sin djupa oro för det humanitära läget i Idlibprovinsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.