Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grekiska kustbevakningen förnekar användandet av ”pushbacks” – hör migrationsministerns försvar. Foto: Hellenic Coast Guard/AP/TT

Grekland stoppar allt fler flyktingar vid gränserna

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första fem månader ökade antalet flyktingar och migranter som försöker ta sig till Grekland från Turkiet med 36 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt riktas allt oftare anklagelser mot grekiska myndigheter om så kallade ”push-backs.”

Flest flyktingar och migranter tar sig till Grekland från Turkiet via båt över Egeiska havet. Här har antalet ökat med 56 procent under årets första fyra månader. Enligt den grekiska kustbevakningen har de under samma period förhindrat 12 000 flyktingar och migranter från att ta sig in i landet från Turkiet – tre gånger så många som under motsvarande period året innan.

Grekiska myndigheter befarar att trycket kommer att öka ytterligare och beräknar att upp emot 5 000 flyktingar och migranter nu har samlats på stränder längs det turkiska fastlandet, närmast de grekiska öarna Lesbos, Chios, Samos, Kos och Rhodos i Egeiska havet, enligt ett uttalande i tidningen Kathimerini.

Det har fått den grekiska regeringen att öka beredskapen på Egeiska havet och bevakningen av landsgränsen mot Turkiet i norr vid Evros-floden.

Anklagelser om push-backs

I veckan besökte den grekiska migrationsministern, Notis Mitarakis, EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter där han bland annat lyfte de utmaningar Grekland står inför med det ökade antalet flyktingar och migranter vid landets yttre gränser.

Men den stora frågan under mötet i utskottet var den om grekiska myndigheter utför så kallade ”push-backs” vid landets yttersta gränser efter att grekiska myndigheter och EU:s gränspolismyndighet Frontex, under många år anklagats för att använda sig av brutala metoder för att förhindra att flyktingar- och migranter når grekiskt territorium och därmed EU. Något som bryter mot internationell asylrätt liksom grekisk lagstiftning.

Lovar hårdare tag

Den grekiska regeringen har konsekvent förnekat förekomsten av push-backs. Sedan de vann majoritet i parlamentet 2019 har de, i flera omgångar, skärpt flykting- och migrationslagstiftningen liksom lovat hårdare tag mot flyktingar och migranter som reser in i landet utan tillstånd.

Inför mötet i EU-parlamentets utskott publicerades ett avslöjande i brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel om hur grekisk gränspolis utnyttjar flyktingar- och migranter för att utföra ”push-backs” vid Evros-gränsen och att de systematiskt använt våld och kränkande behandling.

Anklagelserna mot grekiska myndigheter om push backs

• I juni 2021 anklagade människorättsorganisationen Amnesty International Grekland för att ha implementerat push-backs som en gränspolicy och att de registrerat fler än 21 fall av push-backs i Grekland rörande ett tusental flyktingar.

• Ett av de mest kända fallen rörande push-backs i Grekland skedde 2014 och ledde till att 11 afghanska flyktingar, varav 8 barn drunknade när deras båt kapsejsade efter att ha bogserats av den grekiska kustbevakningen i hög fart. Flera av de överlevande har stämt Grekland i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

• En utredning pågår just nu om ett fall vid Evros-gränsen 2021 då en italiensk medborgare med ursprung i Syrien som arbetade som tolk för Frontex i Grekland misstagits för flykting av grekiska myndigheter och skickats till Turkiet.

• EU:s gränspolismyndighet Frontex har flera gånger utretts för medverkan i push-backs utförda av grekisk kustbevakning eller gränspolis eller för att ha undanlåtit att rapportera incidenter.

Så många flyktingar har anlänt till Grekland

2021

Via havsgränsen: 4 331

Via landsgränsen: 4 826

Döda/saknade: 115

2020

Via havsgränsen: 9 714

Via landsgränsen: 5 982

Döda/saknade: 102

2019

Via havsgränsen: 59 726

Via landsgränsen: 14 887

Döda/saknade: 71

2018

Via havsgränsen: 32 494

Via landsgränsen: 18 014

Döda/saknade: 174

2017

Via havsgränsen: 29 718

Via landsgränsen: 6 592

Döda/saknade: 59

2016

Via havsgränsen: 173 450

Via landsgränsen: 3 784

Döda/saknade: 441

2015

Via havsgränsen: 856 723

Via landsgränsen: 4 907

Döda/saknade: 799

2014

Via havsgränsen: 41 038

Via landsgränsen: 2 280

Döda/saknade: 405

Källa: UNHCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.