Nikos Kotzias och Alexis Tsipras. Foto: Costas Baltas/TT

Greklands utrikesminister avgår efter namnkonflikt

Uppdaterad
Publicerad

Greklands utrikesminister Nikos Kotzias lämnar sin post, anledningen är meningsskiljaktigheter kring namnavtalet med Makedonien. Premiärminister Alexis Tsipras tar över utrikesministerposten själv.

Nikos Kotzias var Greklands huvudförhandlare när Grekland och grannlandet Makedonien i somras kom överens om ett avtal enligt vilket Makedonien skulle byta namn till Nordmakedonien i utbyte mot att Grekland släpper in grannen i allianser som Nato och EU.

Men både greker och makedonier visade sig vara mindre förtjusta i överenskommelsen än de båda ländernas regeringar.

När Makedonien i september skulle folkomrösta om namnbytet uppmanade oppositionen till bojkott och valdeltagandet lyckades inte nå upp till nödvändiga 51 procent.

Tsipras tar över posten själv

Makedoniens och Greklands ledande partier har dessutom fått problem i sina respektive parlament. Det mindre av Greklands två regeringspartier har högljutt motsatt sig avtalet.

Anledningen till Nikos Kotzias beslut att lämna posten som utrikesminister tros vara ett gräl med försvarsminister Panos Kammenos som tidigare hotat lämna regeringen om avtalet går igenom.

Premiärminister Alexis Tsipras, som är en stark anhängare av avtalet, har sagt att han kommer ta över Kotzias post själv, för att försäkra sig om att överenskommelsen går igenom, rapporterar AP.

Makedonien kan stå inför nyval

I Makedonien försöker landets premiärminister Zoran Zaev å sin sida få igenom avtalet i parlamentet med två tredjedelars majoritet, men har än så länge bara drygt 70 röster av de nödvändiga 80. Faller diskussionerna som pågår just nu med oppositionen väntar troligen nyval.

Makedonien och Grekland har legat i en konflikt om namnet Makedonien sedan Makedonien förklarade självständighet från Jugoslavien 1991. Grekland, som har en region med samma namn, vill att landet byter namn eftersom man anser att det nu gör anspråk på grekiskt territorium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet