Foto: Louisa Gouliamaki/TT

Grekland säger ja till Makedoniens namnbyte

Uppdaterad
Publicerad

Makedonien blir Nordmakedonien. På fredagen röstade det grekiska parlamentet ja till grannens nya namn. Därmed är namnet formellt godkänt av båda länderna.

Det har varit en segdragen konflikt, men nu, efter 28 år, har Makedonien och Grekland lagt ned stridsyxorna. På fredagen röstade även Greklands parlament ja till Makedoniens nya namn. Greklands granne i norr kommer från och med nu att heta Nordmakedonien, för att inte förväxlas med den grekiska regionen Makedonien.

Konflikten startade 1991 när Makedonien blev självständigt från Jugoslavien och Europa därmed fick ett nytt land som delade namn med en grekisk region. Grekland menade att namnet gjorde det möjligt för Makedonien att göra anspråk på grekisk kultur. Konflikten eskalerade ytterligare när dåvarande styret i Makedonien reste en staty på Alexander den store och började döpa platser efter en kung som Grekland anser tillhör det egna landet.

Våldsamma demonstrationer

Frågan kring Makedoniens anspråk på grekisk kultur och historia kom också upp under veckans debatt i Greklands parlament, men viftades bort av tidigare utrikesministern Nikos Kotzias.

– Är ni rädda för en stat som inte ens har två procent av vår militära kapacitet eller ens sex procent av vår ekonomi? sa han.

Länderna har försökt lösa frågan flera gånger under de senaste tre decennierna, men förhandlingarna som till slut nådde dagens upplösning tog fart tidigt förra året. Trots ett högljutt motstånd i båda länderna föll valet på namnet Nordmakedonien – Makedoniens parlament gick med på att ändra namn i utbyte mot att Grekland slutar blockera landets medlemskap i Nato och Grekland gick med på att ordet Makedonien skulle få vara en del av det nya namnet.

Enligt överenskommelsen fortsätter landets invånare att heta makedonier och språket makedonska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet