Premiärminister Zoran Zaev höll under fredagskvällen en pressträff efter att parlamentet röstat ja till ett lagförslag om att byta namn till Republiken Nordmakedonien. Foto: TT / Reuters / Tomislav Georgiev

Makedoniens parlament öppnar vägen för omstritt namnbyte

Uppdaterad
Publicerad

Makedonien har nu tagit ett steg närmare att byta namn till Republiken Nordmakedonien. Vid en omröstning i parlamentetet i huvudstad Skopje röstade totalt 80 av 120 ledamöter ja till förslaget, rapporterar Reuters.

Efter åratal av bittra politiska strider lyckades den socialdemokratiske premiärministern Zoran Zaev få de två tredjedelar av rösterna som krävs för ett tillägg till konstitutionen som behövs för att kunna byta namn på landet.

Republiken Nordmakedonien är det nya namnet som ska ersätta det nuvarande FYROM, Forna jugoslaviska republiken Makedonien. 80 av parlamentets ledamöter i Skopje röstade för ett namnbyte.

Folkomröstningen ogiltig

Det är Grekland som ställt ett namnbyte som ultimatum för att släppa in Makedonien i EU och i Nato.

En folkomröstning nyligen gav ett starkt stöd för en namnändring. Omröstningen blev dock ogiltigförklarad på grund av det låga valdeltagandet på 34 procent.

Premiärminister Zaev hävdar att ledamöterna har en ”historisk plikt” att bana väg för landets stabilitet och för ekonomisk framgång. Han har hotat med nyval om han inte fick tillräckligt många ur oppositionen att rösta för grundlagsändringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet