Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Sol Agin berätta om vad uttalandet betyder för rörelsen Fridays for future. Foto: ROBIN UTRECHT

Greta Thunberg: ”Man kan inte vara neutral i ett folkmord”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg och hennes klimatrörelse Fridays for future har kritiserats från flera håll för att ha tagit ställning i kriget mellan Israel och Hamas. Nu publicerar den svenska grenen på nytt ett tydligt ställningstagande:

”Tystnad är medskyldighet. Man kan inte vara neutral i ett folkmord”, skriver de i en debattartikel som publiceras i The Guardian och Aftonbladet.

Det var i ett inlägg på sociala medier som det internationella kontot för Fridays for future (FFF) gick till hårt angrepp mot Israel och anklagade landet för folkmord på palestinier. I samma inlägg hävdade de att västerländska medier är “finansierade av imperalistiska regeringar som tar ställning för Israel”. 

Grundaren Greta Thunberg är en av dem som skrivit under en ny debattartikel där rörelsens svenska gren tydliggör sin ställning i frågan.

Utrikesbyrån

”Som en rörelse för klimaträttvisa är det en självklarhet för oss att stå solidariskt med palestinier och alla drabbade civila. Det innebär att säga ifrån när människor lider, tvingas fly sina hem och dödas – oavsett orsak”, skriver FFF Sverige och fortsätter:

”Det är samma anledning till att vi alltid har stått i solidaritet med marginaliserade grupper och deras kamp för rättvisa mot imperialism och förtryck, inklusive Sápmi, Kurdistan, Ukraina och många andra. Vår solidaritet med Palestina är inte annorlunda, och vi vägrar låta fokus förflyttas från det fruktansvärda mänskliga lidandet som nu sker i Gaza.”

Expert: ”En motsägelsefull eller splittrad rörelse”

Skribenterna bakom debattartikeln poängterar att alla FFF-grupper är autonoma och att detta uttalandet endast står för den svenska grenen.

Sol Agin som forskar om klimatrörelsen och Fridays for Future när det gäller deras kommunikation, menar att uttalandet är intressant av flera anledningar.

– Vi har redan fått ett uttalande från tyska Fridays for future där de fördömer Gretas uttalande och här kommer ett tydligt ställningstalande från den svenska delen där de trycker på att de är en autonom grupp, säger hon till SVT Utrikesbyrån.

Vidare menar Agin att ställningstagandet visar på hur splittrad rörelsen är:

– Eftersom alla dessa autonoma grupper bär samma namn finns det en risk att allmänheten ändå uppfattar Fridays for future som en motsägelsefull eller splittrad rörelse som helhet och att förtroendet för dem påverkas om de olika grupperna inte kan enas.

SVT Utrikesbyrån har försökt nå Greta Thunberg och Fridays for Future Sverige för en intervju, men de har avböjt till en intervju.

Se mer om klimatrörelsen i Utrikesbyråns senaste avsnitt ”Greta Kris”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg har varit en internationell stjärna inom klimatrörelsen sedan 2018. Då hamnade hon snabbt i finrummen och hyllades världen över, men det senaste året har sett lite annorlunda ut. Se mer i klippet. Foto: Andreas Hillergren/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet