Greta Thunberg: ”Världen brinner och ingen gör någonting” Foto: TT

Greta Thunberg: ”Världen brinner och ingen gör någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunbergs budskap under Världsekonomiskt forum i Davos var klart och tydligt – vi måste agera nu.
– Min generation kommer inte ge upp utan att slåss för vår sak, sade hon.

– För ett år sedan kom jag hit till Davos och sade åt er att era hus står i full brand. Jag ville att ni skulle få panik. Det har sagts till mig att det är farligt att säga åt människor att få klimatpanik, men oroa er inte, jag lovar er – det kommer att inte hända någonting.

Så inledde Greta thunberg sitt tal under Världsekonomiskt forum i Davos. 

– Det faktum att USA avser att lämna Parisavtalet verkar orsaka både ilska och oro – och det borde det. Men faktumet att samtliga kommer att misslyckas med de åtaganden ni skrev på för i samma avtal verkar inte besvära makthavarna det minsta. 

Handlar inte om politik

Greta underströk att detta inte handlar om partipolitik. 

– Från ett hållbarhetsperspektiv så har alla från höger till vänster misslyckats, säger hon. 

– Ingen politisk ideologi eller ekonomisk struktur har kunnat tackla klimatfrågan, för om ni inte har märkt det, så brinner världen.

”Våra hus brinner fortfarande”

Under talet gick Greta hårt åt världens makthavare och anklagade dem för att bortse från den fakta som finns, då de enligt henne, finner den obekväm att hantera och deprimerande. Hon menar att de redan har gett upp. 

– Till skillnad från er, så kommer inte min generation att ge upp utan att slåss för vår sak, hur ska ni förklara för era barn att ni aldrig ens försökte?

– Våra hus brinner fortfarande. Er oförmåga att agera är det som ger lågorna bränsle. Jag säger fortfarande till er att få panik. Jag säger fortfarande åt er att agera som att ni älskar era barn över allt annat, avslutade hon talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.