Grov vanvård av grisar på stort slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Chockerande smygfilmade bilder, som ska ha spelats in på ett av de största grisslakteriet i Belgien, visar hur grisar vanvårdas, blir sparkade hängs upp och ner och slutligen skållas levande.

SVT har tidigare i programmet Friktion berättat om hur smygfilmade bilder på franska slakterier som publicerats på nätet har fått fransmännen att rasa och fått slakt  att hamna på den högsta politiska agendan.

Nu är det Belgiens tur. Idag släppte den svenska organisationen Djurens Rätt smygfilmade bilder som ska ha spelats in av organisationen Animal Rights på ett slakteri i Tielt i Belgien.

Mycket otäcka bilder

Bilderna är mycket otäcka och visar bland annat hur grisar sparkas och hängs upp och ner för att slutligen skållas levande. ”Det är en häpnadsväckande grymhet som bilderna visar”, skriver svenska Djurens rätt. Ljudet av de skadade, skrikande och blödande grisarna är snudd på outhärdligt.

SVT visar bara en liten del av materialet här. Filmen, som egentligen är fem minuter lång, ska ha smygfilmats under en hel månad av en djurrättsaktivist från Animal Rights och publicerades på organisationens hemsida igår. 

Bryter mot EU-lagar

Att grisar slaktas obedövade, som det framgår av filmen, är egentligen olagligt inom EU, med undantag för vid religiös slakt.

Men Belgien och Frankrike är kända för att användaundantaget i större omfattning än många andra länder för att kunna sälja sitt kött till så många som möjligt, berättar Johan Beck-Friis som är veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund.

Däremot brukar inte grisar slaktas av religiösa skäl. Dessutom får inte djur misshandlas eller skadas innan slakten enligt EU-reglerna. 

Chockerades av det han såg

Johan Beck-Friis säger ändå att han inte är förvånad över att det här händer i just Belgien. När han besökte ett slakteri i Bryssel 2013 chockerades han av hur kor slaktades utan bedövning. Han frågade en förman om företeelsen och fick beskedet att 80 procent av korna på slakteriet inte bedövas före slakt och att får aldrig bedövas.

Johan Beck-Friis berättar också att han vid ett besök till en djurmarknad söder om Bryssel 2002 fick se hur djur misshandlades med käppar för att de skulle röra sig snabbare.

– Man slog där det gjorde extra ont på djuren eller vred om svansarna på dem, även när det stod andra djur i vägen så att de inte kunde flytta på sig, berättar han. Dessutom säger han att kontrollveterinärerna på platsen hade slutat att bry sig eftersom myndigheterna inte var intresserade av att höra om problemen eftersom de var rädda för negativ publicitet.

Slakteriet ska ha stängts

Men trots att Belgien har en helt annan syn på djur och slakt än i Sverige så har reaktionerna på filmen ändå varit mycket starka i landet. Jordbruksminister Ben Weyts ska, enligt belgiska La Libre, ha stängt ner slakteriet redan idag efter en inspektion.

Medan Delhaize, en av de stora belgiska livsmedelskedjorna, stoppade alla leveranser från slakterier som tillhör företaget som äger slakteriet i Tielt redan bara några timmar efter att filmen publicerades. 

Slakteriet i Tielt är det tredje största i Belgien, men stängningen ska ändå inte ställa till allt för stora problem för belgarnas köttkonsumtion, skriver den belgiska tidningen DeTijd.

Slakteriets kött går nämligen mest på export. Så det kanske är tur för oss svenskar att Sverige importerar väldigt lite kött från just Belgien. Av de ca 82 000 ton griskött som Sverige importerade 2016 så kom bara 63 ton från Belgien, enligt Livsmedelsverket.

Vi vill varna för mycket otäcka bilder i filmsekvensen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.