Finland har kopplat greppet om resorna i jultid till tomtens verkstad. Men frågan är om inte Köpenhamn drar det längsta strået: det är där tomten semestrar. Bilden togs i Klampenborg 2016 i samband med jultomtarnas årliga världskongress. Foto: TT

Grönland ger upp tomtekriget

Publicerad

En av världens kallaste varumärkesstrider är över: Grönland ger upp. Finland får tomten. Jultomten.

Att jultomten bor på Grönland har man hävdat länge. Tusentals barn har kunnat få svar från Grönland när de postat sina önskelistor.

Internationellt råder oenighet om var han faktiskt bor, men i Finland råder inga tvivel. Staden Rovaniemi lever i välmåga, åtminstone vintertid, tack vare tomteindustrin.

Nu ger alltså en grönländsk turistorganisation upp kampen.

– Den cirkus, som finnarna har, kan vi inte konkurrera med. Finland kan gärna få jultomten för vår del, säger Lykke Geisler Yakaboylu, direktör i turistorganisationen Visit Greenland, till Danmarks Radio (DR).

Hon säger också att Finlands tomtekoncept är ”en Disney-show”.

Nog låter hon väl en aning sur?

Har smält bort

Jultomten var en gång i tiden en del av Grönlands varumärke. På 90-talet fick han ett eget kontor i Nuuk, som drevs som en liten butik. Det var där man svarade när önskelistorna postades till Grönland

– Det var aldrig någon ekonomisk succé, så det dog ut. Vi säger fortfarande, när vi får frågan, att han kommer från Grönland, Vi använder det bara inte aktivt i vår marknadsföring, förklarar Lykke Geisler Yakaboylu för DR.

Hon talar tyst om det som det har tisslats och tasslats om i nissekretsar: För några år sedan fick barnen vänta förgäves när de skickade sina önskelistor till Grönland. Tomtekontoret hade gått i konkurs.

Men Steffen Fog, reseledare på Grönland, påpekar för nyhetsbyrån Ritzau att åtminstone danskar känner igen tomtens hemtrakter i Uummannaq, för där spelade DR in julkalendern på 80-talet.

– Där kan man se en liten utställning med tomtens hem och kontor. I Ilulissat på västkusten (som lär betyda ”isbergen” för inuiter som talar tungomålet) finns det ännu en brevlåda, där önskelistorna hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.