Var kommer tomten ifrån egentligen? Det finns en hel del olika teorier att välja mellan. Foto: TT

Var kommer tomten ifrån?

Uppdaterad
Publicerad

Att tomten finns (åtminstone på julafton) vet ju alla. Men var kommer han ifrån? Här är några populära hemvister och förklaringarna bakom.

Turkiet?

Enligt folkmytologin härstammar tomten från byn Myra som ligger i dagens Turkiet. Den turkiske tomten hette Nikolaus och runt år 270 efter Kristus så blev han biskop i det östromerska riket. Han gjorde sig känd för sin givmildhet. Till exempel la han mynt i de fattigas skor på natten. Det sägs också att han åstadkommit mirakel. Sankt Nikolaus blev ett viktigt namn för katolska kyrkan och togs av holländska utvandrare till USA. Där blev hans holländska namn Sinterklaas omvandlat till Santa Claus.

Grönland?

I Danmark är alla barn övertygade om att jultomten, eller ”julemanden” som han kallas där, bor på Grönland. När han först introducerades i landet i slutet av 1800-talet så sades han bo på Nordpolen, men 1989 så preciserades hans hemvist (i en dansk tv-julkalender) till Uummannaq på Grönland.

Finland?

Rovaniemi i finska Lappland är jultomtens officiella huvudstad, åtminstone enligt finska turistbyrån. Där finns även nöjesparken Santa Park. Och enligt finländarna så bor julgubben, som han kallas där, på fjället Korvatunturi på gränsen mellan Finland och Ryssland. Myten skapades på 1920-talet av en radiojournalist.

Nordpolen?

Enligt amerikansk tradition bor jultomten på Nordpolen, där han har en stor verkstad och omger sig med massor av tomtenissar.

Kirgizistan?

För drygt tio år sedan räknade det svenska teknikkonsultbolaget Sweco ut att tomten bor i centralasiatiska Kirgizistan. Detta skulle nämligen vara den optimala platsen för tomten om han ska få så kort transportsträcka som möjligt för att hinna dela ut klappar till alla världens barn. Sweco hade dock inte räknat på att stora delar av Asien över huvud taget inte firar jul.

Sverige?

Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att den mest rimliga platsen för jultomtens hem och huvudbas borde vara Jokkmokk i Sverige. Liksom Sweco har forskarna utgått från en strategisk plats för att kunna dela ut sina julklappar, men forskarna från Lund har utgått från satellitbilder för att studera folkförflyttningar för att komma fram till resultatet.

I Sverige slåss dessutom både Mora och Arvidsjaur mot finska Rouvaniemi om att få kalla sig tomtens hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.