Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Islands regering har gett klartecken för valjakt säsongen 2024. Foto: Benny F. Nielsen/AP/TT & Adam Butler/AP/TT

Grönt ljus för valjakt på Island – trots missnöje bland folket

Uppdaterad
Publicerad

Valjakten på Island har länge varit omdiskuterad och trots att en allt större opinion i landet är emot jakten, har regeringen nu gett tillstånd för säsongen 2024.

När jakten förra året avbröts, på grund av att det kom fram brister i hur branschen förhöll sig till djurskyddslagar, väcktes förhoppningar bland djurrättsorganisationer att valjakten skulle trappas ner helt.

Så blev det inte, däremot skärptes regelverken till viss del.

Men om det faktiskt blir någon jakt i år är oklart, enligt Kristín Ingvarsdóttir, expert vid fakulteten för språk och kultur på University of Iceland.

– Det enda aktiva valjaktsföretaget uppger att det är för kort varsel och potentiellt ingen valjakt kommer att äga rum i år, säger hon till Reuters.

En majoritet emot jakten

Under de senaste åren har fler på Island velat se ett förbud. I en nyligen genomförd undersökning är 51 procent av befolkningen emot valjakt, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.