Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör råvaruanalytikern Tamer Umdu om hur ukrainska bönder kommer påverkas det nya avtalet. Foto: SVT, TT

Guide: Det kan påverka ukrainska exporten

Publicerad

Ukraina och Ryssland har kommit överens om att tillåta export av spannmål och konstgödsel från ukrainska hamnar över Svarta havet. Alla sidor förbereder sig nu för operationen som väntas inledas inom kort. Men en rad orosmoment består.

Oro för minor

Explosiva minor har placerats ut utanför Ukrainas kust under kriget. Det innebär en rad problem för de rederier som ska hämta varor i ukrainska hamnar. För det första anses de skarpa minorna av många utgöra en livsfara för fartygen och deras besättning. Detta trots att båda sidor, Ukraina och Ryssland, tagit på sig att skapa säkra och minfria korridorer.

Ryska attacker

Exportavtalet har av FN beskrivits som ett slags eldupphör. Men trots detta har Ryssland vid två tillfällen attackerat Odessa, en viktig ukrainsk hamnstad. Missilerna som slog ner ska dock inte ha orsakat någon större materiell skada. Ryska myndigheter har hävdat att attackerna riktade sig mot militära mål och inte mot infrastruktur för export.

Trots detta har attackerna väckt stor internationell bestörtning och fördömts av bland annat FN. Det finns, inte minst i Ukraina, en oro för att Ryssland inte kommer att hålla sig till avtalet och att det därmed ska kollapsa.

Oklart med försäkringar

Minorna, och kriget i sig, har skapat en osäkerhet på försäkringsmarknaden. Detta då det fortfarande inte är helt klart vilka priser som ska gälla för de fartyg som färdas i de krigshärjade vattnen. Det är mycket möjligt att extra avgifter införs för dessa fartyg, uppger flera aktörer på rederimarknaden för CBS News.

Brist på sjömän

Riskerna som resan till Ukraina innebär kan innebära svårigheter att hitta villig personal för att bemanna fartygen. Det uppger Henrik Jensen, vd för företaget Danica, för Reuters. Danica arbetar med besättningslösningar för fartyg i bland annat Ukraina.

Ett 80-tal fartyg sitter fortfarande fast i Ukraina och merparten av deras besättningar har evakuerats. Därmed måste en betydande mängd ersättande personal rekryteras för att få ut dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rysk strategi har varit att svälta ut Ukraina ekonomiskt, enligt Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.