Riksrättsförfarandet i den amerikanska kongressen fortsätter den här veckan med Vita husets försvar av president Trump. Foto: AFP/Mario Tama

Guide: Vad händer härnäst i riksrättsprocessen?

Publicerad

Efter Demokraternas utläggningar om anklagelser mot president Donald Trump i riksrättsprocessen är det nu Vita husets tur att försvara sig. Här kommer en guide för veckans händelser i den amerikanska senaten.

Måndag

Presidentens juridiska team presenterar sina argument mot de anklagelser som Demokraterna riktade mot Donald Trump under förra veckan. De väntas tillbakavisa påståendena om utpressningsförsök mot Ukraina i syfte att pressa fram en utredning om presidentens rival Joe Biden och hans son Hunter Biden. Advokat Ken Starr är en av Trumps försvarare.

Tisdag

Presidentens juridiska rådgivare har möjlighet att även använda tisdagen för att tillbakavisa anklagelserna om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Onsdag

Trumpsidan har möjlighet att invända mot särskilda delar av riksrättsanklagelserna. Eventuellt kommer även senatorerna att kunna ställa sina frågor.

Torsdag

Senatorerna kan ställa skriftliga frågor under totalt 16 timmar, fördelat på två dagar. Detta kan leda till en diskussion om vittnen ska kallas till förhör.

Fredag

Debatten om möjligheter att kalla vittnen väntas pågå, följt av en avgörande omröstning i vittnesfrågan. Republikanerna har hittills motsatt sig att vittnen ska få framträda och har majoritet i senaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Donald Trump inför riksrätt

Mer i ämnet