Indianer ur Yanomamistammen. Antalet Yanomamiindianer är enligt Survival International 32.000. De lever i Venezuela och Brasilien. Foto: Survival International

Guldgrävare dödade 80 indianer

Uppdaterad
Publicerad

Guldgrävare har dödat omkring åttio människor i Venezuela genom att tända eld på den byggnad där de befann sig.

Guldgrävare har bränt inne och skjutit upp till 80 människor till döds i en byggnad i Venezuelas del av Amazonas. Offren hörde till ursprungsfolket yanomami, uppger människorättsgruppen Survival International för BBC.

Massmordet ska ha utförts i juli i samhället Irotatheri nära gränsen till Brasilien, men eftersom mordplatsen ligger avlägset och det tog lång tid för vittnen att ta sig därifrån fots, blev händelsen inte känd förrän på onsdagen den 29 augusti.

Tre överlevande

Det exakta dödsantalet är inte känt men det bodde 80 personer i samhället, endast tre personer överlevde eftersom de var ute och jagade under mordet., skriver den venezolanska nyhetssajten Últimas noticias.

De överlevande berättar att de blev vittne till attacken när de kom tillbaka till samhället. Vittnena hävdar att brasilianska guldgrävare, så kallade garimpeiros, är ansvariga för attacken. När de kom tillbaka till byn hörde de ljud av vapen och såg även en brasilianskregistrerad helikopter.

Brasilien utreder

Enligt BBC har yanomamifolket klagat på guldgrävarnas framfart i området. I ett uttalande från folket kräver man nu att venezuelanska myndigheter ska utreda händelsen tillsammans med Brasilien för att övervaka guldgrävarna i området. Yanomami-aktivister menar att de tidigare blivit utsatta för våld och hot från olagliga guldgrävare. Det är inte första gången garimperos dödat yanomami,  enligt AP dödades 16 personer i ett samhälle 1993 och 2010 avled fyra efter att ha druckit vatten som förgiftats av guldgrävare.

Funai, det brasilianska indiansamfundet, ska nu göra en expedition till Yanomamis marker för att undersöka händelserna, skriver brasilianska tidningen Folha de S. Paulo. En talesman för Funai säger att Yanomamis mark har invaderats av cirka 7000 guldgrävare – de flesta brasilianare.

Den senaste tidens höga guldpriser har gjort att olicenserade guldgrävare har tagit sig till flera delar av Amazonas för att söka lyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer