Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen och Egyptens tidigare antikvitetsminister Zahi Hawass håller en presskonferens för att berätta om fynden som gjorts i gravstaden Sakkara söder om Kairo. Foto: Khaled Desouki/AFP/TT

Guldtäckt mumie funnen i orörd grav

Publicerad

Arkeologer säger sig ha hittat en mumie, täckt med bladguld, i en förseglad sarkofag som inte öppnats på 4 300 år, skriver BBC.

Mumien, som är kvarlevorna av en man vid namn Hekashepes, tros vara en av de äldsta och mest kompletta icke kungliga kropparna som hittills hittats i Egypten.

Fyndet gjordes i ett 15 meter djupt schakt i gravstaden Sakkara söder om Kairo. På samma plats hittades också tre andra gravar.

I en av de gravarna låg en man kallad Khnumdjedef som ska ha varit bland annat präst. En annan av gravarna tillhörde en man kallad Meri som ska ha varit en högt uppsatt person vid hovet med befogenhet att utföra speciella religiösa ritualer.

I en tredje grav låg en man vid namn Fetek som tros ha varit domare och författare.

Med på Unescos världsarvslista

Bland gravarna hittades även flera föremål, bland annat keramik, som enligt egyptologen Zahi Hawass samtliga tros vara omkring 4 000 år gamla.

– Det här fyndet är viktigt eftersom det sammankopplar kungarna med människorna som levde omkring dem, säger arkeologen Ali Abu Deshish, som också deltagit i utgrävningarna.

Gravstaden Sakkara, söder om Gizapyramiderna, var en aktiv gravplats i mer än 3 000 år och är upptagen på Unescos världsarvslista som en del av det historiskt värdefulla området Memfis.

Egypten har visat upp många stora arkeologiska fynd de senaste åren med avsikten att blåsa liv i turistindustrin efter coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.