”Vi vet att det är tack vare huliganerna som de nu lyssnar på oss. Det är trist, men sant”, säger Isabelle, som eldar i sitt oljefat vid en rondell i lantliga Limoges. När rörelsen spridit sig som en löpeld genom det franska folket har det blivit allt svårare att utröna vem som egentligen för dess talan. Foto: Ronald Verhoeven/SVT & Zakaria Abdelfaki/AFP/TT

ANALYS: Gulvästarna kämpar om kontrollen över brasan

Publicerad
Analys ·

Julhelgerna är över och de gula västarna står inför ett nytt år och två stora utmaningar i vinterkalla Frankrike: Konsten att å ena sidan hålla elden vid liv och konsten att samtidigt behålla kontrollen över sin egen eld.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Riset, de sönderrivna tidningarna och delar av en träpall vill inte riktigt ta fyr i oljefatet utanför de gula västarnas lilla stuga vid en rondell mitt i Frankrike. Liksom den tunga vinterluften har också de något lugnare julhelgerna höjt frågetecken hur de gula västarna ska få fart på sin landsomfattande brasa igen. Uppslutningen vid helgens protester blir därför en viktig mätning av hur stark lågan egentligen är.

”Häll på lite bensin, vetja, så backar vi sen”, säger Isabelle med sin gula väst på. Genast åker en dunk fram och ... poff, så står oljefatet i höga lågor.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Rörelsen hittar bränsle lite överallt

Bränslet som de gula västarna behöver har kommit från olika håll de senaste dagarna. Den förre utbildningsministern Luc Ferry föreslog att polisen måste börja använda sina skjutvapen mot demonstranterna. På nätet sprids fejkade protokoll som hävdar att regeringen tänker beslagta alla lagliga vapen på franskt territorium av rädsla för en väpnad revolt.

5 600 fransmän har gripits. Många ställs nu inför rätta, ibland för saker som kan uppfattas som bagateller. Allt detta är högoktanigt bränsle som kan få igång brasan igen.

Runt elden framför de gula västarnas stuga pratas det om det kommande Europavalet och försöken att politisera deras gräsrotsrörelse. Bara i deras stad, Limoges, finns tre olika fraktioner av gula västar. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

”Tack vare huliganerna som de nu lyssnar på oss”

Hittills har de gula västarna inte varit så noggranna med varifrån bränslet har kommit, eller vilka som har tagit på sig deras protestplagg. Mångfalden av ilskna röster har snarast gynnat rörelsen. 

”Vi vet att det är tack vare huliganerna som de nu lyssnar på oss. Det är trist, men sant”, säger Isabelle med händerna mot det brinnande oljefatet.

Men en brasa som matas med bensin kan man lätt tappa kontrollen över. Oron och medvetenheten växer nu i rörelsen att deras brasa kan bli kapad. Det som började som en opolitisk proteströrelse kan hamna i händerna på folk med politiska ambitioner.

Olika politiska färger bakom västen

Runt elden framför de gula västarnas stuga pratas det om det kommande Europavalet och försöken att politisera deras gräsrotsrörelse. Bara i deras stad, Limoges, finns tre olika fraktioner av gula västar. Färgen och ilskan har de gemensamt. Men de har olika motiv, vilket gör samverkan svårt. Ledarfigurer i andra grupper med bakgrund i extremhögern och extremvänstern verkar vilja in i politiken.

Gräsrötterna ute i rondell-Frankrike, fjärran Paris sönderslagna skyltfönster, måste nu inte bara strida mot landets regering. Kampen att få behålla sin egen rörelse blir allt viktigare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet