Guvernörsvalet i Virginia – en nationell angelägenhet

Publicerad

USA:s strålkastarljus är på delstaten Virginia som i dag ska rösta om en ny guvernör. Det är första gången sedan presidentvalet 2020 som amerikanarna beger sig till vallokalerna. Enligt opinionsmätningarna är det väldigt jämnt mellan demokraternas Terry McAuliffe och republikanernas Glenn Youngkin.

Vallokalerna har hållit öppna sedan klockan 06.00 lokal tid runt om i delstaten Virginia. Under tretton timmar kan Virginiabor rösta på olika guvernörskandidater och de senaste dagarna har både Glenn Youngkin och Terry McAuliffe kampanjat intensivt för att fler ska rösta.

Förhandsvisning på mellanårsvalet

Guvernörsvalet i Virginia är av tradition en indikator på hur det går för den sittande presidenten och det styrande partiet. Guvernören i delstaten sitter nämligen bara en mandatperiod på fyra år och valet infaller därför alltid ett år efter presidentvalet.

Historiskt är Virginia en republikansk delstat men under de senaste åren har det varit demokraterna som lyckats vinna över rösterna. 

Men det här valet har blivit mer än en traditionell och lokal kamp mellan partierna demokraterna och republikanerna. Guvernörsvalet har kommit att bli en uppföljning på presidentvalet ifjol samt en förhandsvisning på vad som komma skall i mellanårsvalet nästa år. 

Politisk comeback

Terry McAuliffe gör politisk comeback i år. Han var Virginias guvernör år 2014-2018. Under den här valrörelsen har Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och förre presidenten Barack Obama deltagit i kampanjmötena. En indikation på hur viktig delstaten är för demokraterna, i synnerhet nu när hans motståndare Glenn Youngkin vinner mark. 

President Joe Biden vann Virginia med tio procentenheter förra året men han har sedan dess mött många motgångar på hemmaplan. De stora reformpaketen gällande infrastruktur samt klimat- och välfärdssatsningar har inte röstats igenom än och den ekonomiska situationen i landet är ansträngd. Förtroendesiffrorna för Biden är därmed låga vilket satt krokben för McAullife-kampanjen.

Flerårigt styre utmanas

Glenn Youngkin är i sin tur en politisk nykomling. Han är en Harvardutbildad affärsman och är McAuliffes främste motståndare. Vinner Youngkin kommer Virginia få en republikansk guvernör för första gången sedan 2014, det vill säga när McAuliffe satt sin första mandatperiod.

Den förre presidenten Donald Trump har ställt sig bakom Youngkin men de har inte framträtt tillsammans. Youngkin har under kampanjen försökt balansera sig i mitten av republikanerna och fokuserat mycket på frågor som engagerat föräldrar, som utbildning och munskyddstvång i skolorna.

Över 1,1 miljoner, av nästan 6 miljoner röstberättigade Virginiabor, har förtidsröstat och resterande har nu fram till klockan 19.00 innan vallokalerna stänger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.