Kommer Joe Biden lyckas få igenom sitt reformpaket? Hör Stefan Åsbergs analys. Foto: Susan Walsh, TT/Pelle Sterner, SVT.

Flera viktiga delar av Bidens reformpaket strukna

Publicerad

Flera principiellt viktiga delar av Joe Bidens stora reformpaket har fått strykas för att blidka partiet när det nu ska röstas igenom. Samtidigt saknas finansiering för flera stora satsningar.

– Joe Biden har byggt bilden av sig själv som den stora förhandlaren, allt det ställs på sin spets nu, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Demokraterna i USA är splittrade i frågan om president Joe Bidens reformpaket, med protester från inflytelserika senatorer som Arizonas Kyrsten Sinema och West Virginias Joe Manchin. Finansieringen av förslagen är viktiga att lösa för att få igenom dem i senaten där mandatfördelningen mellan demokrater och republikaner är 50-50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten.

Har lovat finansiering

Ett förslag som lades fram under onsdagen är en miljardärsskatt som skulle omfatta knappt 800 amerikaner, den tillsammans med förslaget på minimibolagsskatt på 15 procent skulle kunna finansiera Bidens nya agenda, rapporterar AP.

– Det finns ingen definitiv prislapp på vad de här välfärdssatsningarna kostar. Joe Biden har lovat att de ska finansiera sig själva, därför är det ett jätteproblem att finansieringen inte är löst, säger Stefan Åsberg.

Den kommande veckan blir en ödesvecka för Biden som hoppades åka till klimattoppmötet i Glasgow med lagpaketet som ett kvitto på att USA tar upp kampen mot klimatförändringarna. Förslag som nu ser ut att bantas ner eller strykas helt är bland annat tvingande åtgärder för kraftverken i USA att gå över till grön energi. Andra förslag är att kunna gå på college gratis i sin hemstad och ett förslag om delvis finansierad föräldraledighet.

I klippet hör  du mer om vilka förslag i välfärdspaketet som kommer att strykas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.