Foto: TT

H&M medger: Syriskt flyktingbarn arbetade i fabrik

Syriska flyktingbarn och flera syriska flyktingar har utan arbetstillstånd arbetat åt en underleverantör till H&M i Turkiet. Det medger svenska klädjätten för en människorättsorganisation.

I en rapport från människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Center (BHRRC) framgår att hos två stora klädesföretag, H&M och brittiska NEXT, har underleverantörer anlitat syriska flyktingbarn i fabriker i Turkiet under 2015.

Ett okänt antal syriska flyktingar utan tillstånd har arbetat för klädesföretag i Turkiet. Enligt H&M så har det vid en av deras fabriker varit två barn som arbetat. Företaget säger att de omedelbart efter att detta uppdagades så avslutades samarbetet med den leverantören.

400.000 syrier arbetar illegalt

Människorättsorganisationen skickade en förfrågan till 28 europeiska klädesföretag om hur de kontrollerar att inga flyktingar jobbar illegalt hos deras underleverantörer och i deras fabriker, och de flesta företagen har inte svarat. H&M och NEXT erkände att flyktingar arbetat utan tillstånd för deras räkning.  

Turkiet har sedan kriget i Syrien bröt ut blivit hem åt över två miljoner syrier på flykt. Enligt BHRCC arbetar uppemot 400.000 syriska flyktingar illegalt i Turkiet. Arbetsförhållande för flyktingarna är många gånger usel, med låga löner, barnarbete och sexuellt utnyttjande av arbetarna.

Avbröt samarbetet

Den svenska klädjätten avböjer intervju med SVT Nyheter, men skriver i en kommentar att barnarbete är oacceptabelt och att H&M:s policy är att omedelbart avbryta samarbetet med underleverantörer om man upptäcker att barnarbete förekommer.

I det aktuella fallet ska barnarbete upptäckts vid en revision som genomfördes ifjol och därefter ska samarbetet avslutats. 

– H&M förtjänar beröm för sin öppenhet och sitt jobb med att eliminera barnarbete hos sina underleverantörer på ett ansvarsfullt och omtänksamt sätt, säger Phil Bloomer på Business and Human Rights Resource Center.

Turkiet är tillsammans med Kina, Bangladesh och Kambodja en av världens största textilexportörer. Flera andra klädkedjor, som Gap, River Island och New Look, har inte svarat på BHRRC:s förfrågan.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer