Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Hagels avgång handlar om Obamas misstag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det sägs att försvarsminister Chuck Hagel inte fick sparken, men det är den officiella versionen. Detta måste ses som ett sätt från president Barack Obama att lägga skulden för felbedömningar på någon annan.

Vi kan räkna med att den republikanska oppositionen kommer att nagla fast Obama för detta och säga att Hagels avgång är ett erkännande av Obamas felaktiga politik.

Det finns en parallell. År 2006 förlorade president George W. Bush mellanårsvalen. Några dagar senare gav han sin försvarsminister Donald Rumsfeld sparken. Bush var då illa omtyckt för sitt Irak-krig och det var lämpligt att sparka försvarsministern. Rumsfeld  hade gjort missbedömningar som ledde till att USA hade stora svårigheter i kriget i Irak.

Fick rätt mot presidenten

Nu har Obama förlorat ett mellanårsval och han gör sig av med sin försvarsminister. USA tycks ha svårt att vinna kriget mot terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Irak och Syrien.

Kanske var ett av Chuck Hagels fel att han fick rätt gentemot president Obama när denne bagatelliserade hotet från IS, medan Hagel varnade och sa att IS var värre än något man hittills sett.

I augusti betraktade Vita huset detta som ett stor misstag av Hagel att yttra sig – men i efterhand har president Obama insett sin missbedömning och bombar nu IS i både Irak och Syrien.

Ansågs vara lojal

Men Chuck Hagel ansågs annars vara lojal. Han utförde vad presidenten önskade. Vilket innebar att han administrerade de stridande amerikanska truppernas påbörjade uttåg ur Afghanistan och han hjälpte till vid budgetnedskärningar för att minska utgifterna.

USA har verkat hjälplöst i kampen mot IS. Lika hjälplös har man varit i det syriska inbördeskriget.

Även om USA är krigstrött efter Irak- och Afghanistan-äventyren, så är man inte nöjd med Obamas politik som går ut på att tveka och så mycket som möjligt hålla sig undan militära aktioner.

Obamas bagatelliserande av IS har nu lett till det omvända. Han tycks se IS som ett hot och han ser att han med den sittande försvarsministern inte kan vinna kriget.

Tålamodet är inte långt

Redan på ett tidigt stadium sa Obama att kriget skulle ta flera år. Men tålamodet i USA är inte så långt.

Enligt New York Times menar Obama att det nu behövs en man med andra färdigheter för att vinna kriget mot IS-terroristerna.

Till en början passade Obama och Hagel – som är den enda republikanen i Obamas regering – bra tillsammans. Båda var skeptiker när det gällde Bushs Irak-krig.

Annat fokus

Men nu menar Obama enligt New York Times att det behövs en försvarsminister med ett annat fokus. Av beskrivningar av Hagels agerande de senaste månaderna framgår att han i hög grad legat lågt.

Han har mera överlåtit initiativet till till den högste militära chefen, general Martin E. Dempsey, som tydligen lyckades vinna Obamas förtroende på ett sätt som Hagel mot slutet inte lyckades med.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.