– Vi förespråkar att man ska behandla länder lika, säger socialminister Lena Hallengren (S) med anledning av att Cypern inte tänker släppa in svenskar när landet åter öppnar för turism. Arkivbild från Aya Napa. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hallengren: ”Olyckligt att svenskar portas”

Uppdaterad
Publicerad

Cypern ska öppna sina gränser för turister. Men inte från alla länder.
Sverige är ett av länderna som saknas helt på listan över direktflyg som är tillåtna till landet.
– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TV4.

Direktflyg ska tillåtas från 19 länder – dock inte från Sverige. I TV4 Nyhetsmorgon kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) beskedet.

– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern. Sverige har verkligen under den här krisen varit ett land som försöker stå för öppna gränser. Sedan är det klart att människor inte kan resa hur som helst, men vi förespråkar att man ska behandla länder lika, säger hon.

SVT har sökt Lena Hallengren, samt utrikesminister Ann Linde (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S), som hänvisar till Utrikesdepartementet.

”Ska inte vara diskriminering”

UD:s presstjänst skriver i en kommentar till SVT att frågan togs upp på EU:s utrikesministermöte förra veckan.

”Utrikesminister Ann Linde deltog den 15 maj i EU:s utrikesministermöte, där bland annat reserestriktioner inom EU kom upp. Från svensk sida understryker vi det som också EU-kommissionen har sagt, att det inte ska vara en diskriminering av nationalitet, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det.”.

Ska uppdateras

UD avråder svenskar från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till den 15 juli, sedan ska en ny bedömning göras.

Cypern är ett av flera länder som planerar att endast öppna för turister från vissa länder. Enligt tidningen The Daily Mirror, som hänvisar till Cyperns transportminister Yiannis Karousos, bygger landets bedömningar på statistik över coronaviruset i respektive land, och listan över nationaliteter som tillåts resa in i landet ska uppdateras efterhand när nya data presenteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet