• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Egypten: Hjälpfordon redo att rulla in i Gaza – Israel sätter stopp

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry säger att man inte nått några framsteg att öppna gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten, rapporterar CNN.

– Den israeliska regeringen har ännu inte intagit en ståndpunkt som gör det möjligt att öppna gränsövergången från Gazasidan och släppa in bistånd eller släppa ut medborgare från andra länder, säger Shoukry på en pressträff.

Enligt Shoukry ska fordon lastade med biståndsutrustning stå och vänta på att släppas in till Gaza vid gränsen, vilket flera medier rapporterat.

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry på en presskonferens med Frankrikes Europa- och utrikesminister i Kairo, Egypten, den 16 oktober 2023. Foto: Amr Nabil/AP/TT
Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry på en presskonferens med Frankrikes Europa- och utrikesminister i Kairo, Egypten, den 16 oktober 2023. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Överblick

USA till Israel: Undvik eskalering

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken uppmanar den israeliske försvarsministern Yoav Gallant att inte eskalera situationen med Libanon ytterligare.

Uppmaningen kom i samband med att ministrarna möttes under Gallants besök i Washington, enligt ett uttalande från Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Läget vid den den israelisk-libanesiska gränsen är spänt med nästan daglig beskjutning från båda sidor.

IDF-chefen: Nära att besegra Hamas i Rafah

Israels militärchef, Herzi Halevi, säger att den israeliska militären, IDF, närmar sig en punkt där Hamas brigad i Rafah anses vara demonterad.

– Den är inte besegrad i den mening att det inte längre finns några terrorister, men i den mening att den inte längre kan fungera som en stridsenhet, säger Herzi Halevi i ett uttalande enligt Times of Israel.
Under söndagskvällen sa Netanyahu i en tv-intervju att den
"intensiva fasen" av Israels krigföring mot Hamas i Rafah är på väg att ta slut, men betonade att det inte innebär ett slut på kriget.

Israels militärchef Herzi Halevi.
Israels militärchef Herzi Halevi. Foto: Maya Alleruzzo/AFP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så lever Gazaborna i krigets helvete

Människor på flykt i Gaza tvingas leva under under svåra humanitära förhållanden.

Läkare utan gränser, som har ett team på plats i Gaza, vittnar om ”fruktansvärda förhållanden”, skriver de i ett uttalande. Under den senaste månaden har de sett en ökning av patienter med hudsjukdomar som skabb.
Mer än 300 000 ton sopor samlats på hög i Gaza, enligt FN. Något som utsätter Gazaborna för allvarliga hälsorisker. Se mer i videon ovan.

Markerad händelse

Unrwa: Plundring och smuggling hindrar nödhjälp

Över åtta månader av krig i Gaza har lett till att den civila ordningen i området har fallerat, säger Philippe Lazzarini, chef för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa.

Det har enligt Lazzarini resulterat i omfattande plundring och smuggling som förhindrar leveranser av nödhjälp till Gazaborna.

– Barn dör av undernäring och uttorkning, medan mat och rent vatten väntar i lastbilar, säger Philippe Lazzarini till FN-organets rådgivande kommission enligt ett uttalande.

Han anklagar även Israel för att försöka stoppa hjälporganisationens verksamhet.

Några personer bär deras tillhörigheter i spillrorna framför Unrwas högkvarter i Gaza. Foto: Omar Al-Qattaa/AFP
Några personer bär deras tillhörigheter i spillrorna framför Unrwas högkvarter i Gaza. Foto: Omar Al-Qattaa/AFP

21 000 barn beräknas försvunna
Enligt det lokala hälsoministeriet i Gaza har 14 000 barn dödats i området sedan den 7 oktober. 21 00 barn beräknas också vara försvunna, enligt ett pressmeddelande från Rädda Barnen.

- Föräldrar plågas av ovisshet om var deras barn befinner sig, eller om de ens är vid liv. Ingen mamma eller pappa ska behöva gräva sig genom bombade hus eller massgravar för att leta efter sitt barns kropp. Inget barn ska behöva vara ensamt och oskyddat i en krigszon, , säger Rädda Barnens generalsekreterare Åsa Regnér i pressmeddelandet.

Grekland fördömer Hizbollahs hot mot Cypern

Nyligen riktade Hizbollah hot mot Cypern. Under ett tv-sänt tal sa den terrorstämplade milisgruppens ledare Sayyed Hassan Nasrallah att man överväger att se Cypern som "en del av kriget", om man fortsatt låter Israels militär träna på cypriotiska flygplatser.

Nu får uttalandet hård kritik av Greklands utrikesminister Georgios Gerapetritis:

- Det är absolut oacceptabelt att uttala hot mot självständiga stater i EU. Vi står med Cypern och kommer alla att vara enade mot alla typer av globala hot från terrororganisationer, säger den grekiska utrikesministern Giorgios Gerapetritis på väg in till ett möte med sina EU-kollegor i Luxemburg på måndagen, enligt TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s Carl Fridh Kleberg om risken för storkrig mellan Israel och Hizbollah
Enligt Carl Fridh Kleberg har konflikten mellan Israel och Hizbollah påverkat omkring 60 000 personer israeler och omkring 90 000 libaneser i gränsområdet.

- De uppblossade stridigheterna har drivit bort tiotusentals människor från båda sidor av gräsen, säger han i Morgonstudion.

På båda sidor hörs nu argument för att utvidga konflikten.

- Det finns en press på de israeliska politikerna, invånarna i gränsområdena har krav på att militären ska agera så att de kan återvända till sina hem.

- På den libanesiska sidan känner många ett förtroende för att Hizbollah kan göra motstånd.

Grekiskt fartyg attackerat av huthi

Ett grekiskt lastfartyg med libysk flagg har attackerats av drönare i Röda Havet från Iranstödda huthirörelsen i Jemen, rapporterar Reuters.

Besättningen fick lindriga skador och fartyget måttliga. Fartyget har fortsatt sin resa, enligt USA:s centralkommando.

Huthirörelsen har tagit på sig attacken.

Markerad händelse

Netanyahu: "Intensiv fas i kriget snart slut"

Under söndagskvällen intervjuades Benjamin Netanyahu av den israeliska tv-kanalen Channel 14. Där säger han att den "intensiva fasen" av Israels krigföring mot Hamas i Rafah är på väg att ta slut - men att kriget inte kommer vara över förrän Hamas förlorar kontrollen över Gazaremsan.

Netanyahu fortsätter med att säga att fler styrkor kan placeras på gränsen till Libanon när den "intensiva perioden" är slut. De senaste veckorna har spänningarna mellan Israel och den Iranstödda milisen Hizbollah trappats upp ordentligt.

Gallant besöker USA: "Avgörande"

Israels försvarsminister Yoav Gallant är på väg till Washington D.C. i USA för möten med flera toppolitiker. Bland annat ska han träffa hans amerikanska motsvarighet Lloyd Austin och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

På agendan står diskussioner om kriget i Gaza och eskaleringen vid gränsen till Libanon. Gallant själv säger att mötena i USA är "avgörande för krigets framtid", enligt Times of Israel.

USA-visiten genomförs bara några dagar efter att Israels premiärminister Netanyahu kritiserat Biden-administrationen för att ha pausat vapenleveranser.