Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Billström (M): Israels svar proportionerligt

Utrikesminister Tobias Billström befinner sig för närvarande i Luxemburg för att närvara vid EU:s utrikesministermöte. På dagordningen stod bland annat kriget mellan Israel och Hamas.

Vid ett möte med pressen innan mötet beskrev han Israels svar efter terrorattackerna den 7 oktober som "proportionerligt".

- Israel har rätt att försvara sig men måste precis som alla andra parter ta in det faktum att man bör, i görligaste mån, försöka rädda civila liv, säger han.

- Och andra sidan vet vi att Hamas inte har några som helst skupler när det gäller att använda sig av civila som mänskliga sköldar.

Överblick

USA: 26 miljarder till Israel

Den amerikanska senaten har röstat ja till ett stort biståndspaket på 95 miljarder dollar. Över 26 miljarder dollar ska gå till Israel och 61 miljarder till Ukraina.

Medlen ska stödja Israels "ansträngning att försvara sig mot Iran och dess ombud, och att ersätta USA:s militära operationer som svar på de senaste attackerna", enligt en sammanfattning av lagstiftningen, rapporterar CNN.

Finansieringen omfattar 4 miljarder dollar för missilförsvarssystemen Iron Dome och David's Sling samt 1,2 miljarder dollar för försvarssystemet Iron Beam, som motverkar hot från kortdistansraketer och granatkastare.

USA: Rapporterna om massgravar är oroande

Det amerikanska utrikesdepartementet har på tisdagen uttryckt sin oro över rapporterna om massgravar i Gaza, rapporterar Reuters.

Det efter att palestinska myndigheter tidigare rapporterat att de den här veckan hittat hundratals kroppar i massgravar vid Nasser-sjukhuset i Khan Younis efter att israeliska trupper lämnat. Det rapporterades även kroppar vid Al Shifa Medical Site.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Türk, sade tidigare på tisdagen att han var "förskräckt" över rapporterna om massgravarna.

Israels militär (IDF) har nekat till anklagelserna om att de dels ska ha avrättat personer dels begravt personer i en massgrav vid Nasser-sjukhuset.

Borell jämför förstörelsen med andra världskriget

EU:s utrikeschef Josep Borell säger under en session i EU-parlamentet att städerna i Gaza har förstörts mer än de tyska städerna under andra världskriget.

Han säger att det skulle kosta omkring 90 miljarder dollar att bygga upp infrastrukturen i Gaza, och hänvisar till en skadebedömning som gjorts av Världsbanken och FN med stöd av EU i slutet på januari.

– Mer än 60 procent av den fysiska infrastrukturen har skadats och 35 procent har helt förstörts, säger Josep Borell.

IDF beordrar evakuering av Beit Lahia

Israels militär IDF har beordrat evakuering i området kring Beit Lahia i norra Gaza och skriver i ett uttalande att det är en "farlig krigszon".

Under natten har Israel genomfört flera attacker på norra Gazaremsan mot mål de menar har koppling till terrororganisationen Hamas.

Markerad händelse

Israel: Nekar till anklagelser om massgrav vid sjukhus

Israels militär (IDF) nekar till anklagelserna om att de dels ska ha avrättat personer dels begravt personer i en massgrav vid Nasser-sjukhuset.

"Att IDF ska ha begravt palestinska kroppar saknar grund", skriver de i ett uttalande under tisdagen.

Den israeliska militären menar att att de har undersökt kroppar som redan låg där när de har letat efter personer som Hamas tagit som gisslan, men att de endast har återlämnat kroppar som redan låg vid sjukhuset.

Flyganfall mot norra Gaza

Under natten har det genomförts flyganfall över norra Gaza som ska ha varit bland de kraftigaste på länge. Det uppger Gazabor enligt nyhetsbyrån Reuters. Enligt Hamaskontrollerad media ska även en skola, där några på flykt tog skydd, ha beskjutits.

Israels militär skriver i ett uttalande att det israeliska luftvärnet under det senaste dygnet har slagit till mot runt 25 mål på Gazaremzan relaterade till Hamas.

I israeliska gränsstäder ska flyglarm ha gått under natten, men det finns inga rapporter om några skadade. Islamiska Jihad uppger att man beskjutit städerna Sderot och Nir Am.

Satellitbilder visar: Plötslig tältstad nära Rafah

Ett amerikanskt satellitbildsföretag har publicerat bilder på Gaza tagna från rymden som verkar visa hur en tältstad växer fram utanför Khan Yunis, i södra Gaza, visar en analys av AP.

Utvecklingen sker samtidigt som Israel antyder att man ska genomföra de kritiserade planerna på en markinvasion av grannstaden Rafah, där 1,4 miljoner flyktingar befinner sig.

Enligt AP förnekade Israel under tisdagen inblandning i byggandet av en tältstad, samtidigt har Netanyahu uppgett att man vill evakuera civila från Rafah vid en eventuell invasion.

Enligt obekräftade Israeliska medieuppgifter bygger Egypten tältstaden som en förberedelse för invasionen.

Satellitbild över en tältstad i Gaza
Bilder från Planet Labs PBC visar förmodade tältstaden. Foto: AP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Spänningar mellan Iran och Israel på sin spets"

I samband med den senaste tidens attacker från Irak mot mål i Syrien ökas oron att Irak ska dras med i konflikten mellan Israel och Hamas.

Se videon och hör SVT:s utrikesreporter analysera situationen i Irak.

Markerad händelse

Israel: Genomfört flera attacker mot Gazaremsan

Den israeliska militären (IDF) har genomfört flera attacker mot södra Gaza under tisdagen, uppger man i ett meddelande på X.

Man säger också att man ska ha träffat flera mål relaterade till Hamas, däribland avfyrningsramper, observationsposter, militära byggnader och vad man kallar för "ett antal terrorister".

Uppgifterna har inte kommenterats av Hamas, men Al-Jazeera rapporterar att flera Israeliska attacker genomförts mot Gazaremsan.

Hizbollah: Tiotals raketer avfyrade mot Israel

Irantrogna shiamilisen Hizbollah uppger att de avfyrat tiotals raketer mot ett militärt högkvarter i Norra Israel, rapporterar TT.

Attacken ska ha skett som svar på israeliska räder mot byar i södra Libanon.

Israels militär säger att cirka 35 raketer identifierades när de korsade från Libanon till området Ein Zeitim. Inga skador har rapporterats.