Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktingläger eller lastbilsparkering? Se de senaste satellitbilderna från Egypten som visar nybyggda murar och förberedelser på det 16 kvadratkilometer stora området vid gränsen till Gaza. Foto: SVT/Maxar

Senaste nytt om Hamas och Israel

UD: 100 svenskar kan få lämna på tisdag

Ytterligare 100 svenskar kommer att få lämna Gaza på tisdagen, meddelar Utrikesdepartementet i ett mejl till SVT Nyheter.

UD kontaktar nu dessa personer via sms, e-post och telefon.

"UD uppmanar svenskar i Gaza att inte bege sig till gränsen Rafah förrän man fått besked från UD att man har fått de lokala myndigheternas tillstånd att passera gränsen. Varje person ansvarar själv för bedömningen om en resa till gränsen i Rafah kan genomföras på ett tillräckligt säkert sätt", skriver UD.

Utrikesdepartementet betonar att att situationen är oförutsägbar och kan ändras snabbt.

Ett 80-tal svenskar ska ha fått tillstånd att under måndagen ta sig från Gaza till Egypten, men det är i nuläget osäkert hur många som faktiskt passerat gränsen vid Rafah.

Överblick

En död och flera skadade efter attack från Libanon

Tidigare under måndagen riktades en attack från libanesiskt territorium mot den israeliska byn Margaliot, som ligger nära gränsen mellan de två länderna.

Det rapporterar Times of Israel, som skriver att en man i 30-årsåldern dödades och att sju andra skadades, varav två allvarligt.

Hamas: Vapenvila möjligt inom två veckor

Förhandlingarna mellan Israel och Hamas om en temporär vapenvila i utbyte mot att gisslan släpps fria går långsamt framåt, säger en källa inom terrororganisationen till Wall Street Journal (WSJ).

Enligt källan kan överenskommelsen bli verklighet under första helgen under den inom islam heliga fastemånaden Ramadan, mellan den 16 och den 17 mars.

Även om parterna kommer överens återstår ett problem: Hamas ledare i Gaza, Yahya Sinwar, som krävs för att verkställa en vapenvila, har inte varit kontaktbar på över en vecka, rapporterar WSJ.

Tidigare har den 10 mars setts som en trolig inledning på en vapenvila, något som enligt källuppgifter alltså avfärdas som osannolikt av Hamas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Allt fler barn svälter när avtal om eldupphör dröjer

Mängden barn som dör av uttorkning och undernäring i Gaza ökar, efter att bränslebrist satt stopp för sjukhusens syrgastillförsel och kuvöser, uppger hälsomyndigheter i det Hamaskontrollerade området.

Varningen kommer efter att samtal om en vapenvila fördröjts, när Israel bojkottade söndagens förhandlingar i Egypten.

Samtidigt skruvar USA upp tonläget mot Israel, som vicepresident Kamala Harris under söndagen sade "måste göra avsevärt mer för att öka flödet av humanitärt stöd", skriver CNN.

Enligt tv-bolaget hindrar Israel fortfarande merparten av hjälpleveranserna till Gaza, där FN varnat att hundratusentals människor befinner sig på gränsen till svält.

Israeliskt luftangrepp träffar flyktingläger

Minst 14 personer, alla från samma familj, har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot Rafah natten mot söndag, enligt hälsomyndigheten i Hamaskontrollerade Gaza. Det rapporterar Reuters.

Det är ett av flera luftangrepp Israel har genomfört under helgen. Åtta personer dödades på söndagen när en bomb träffade en lastbil med förnödenheter. Även Khan Yunis strax norr om Rafah bombades natten mot söndag, enligt Reuters.

Enligt hälsoministeriets siffror har 90 personer i Gaza dödats under det senaste dygnet.

Många människor står vid en sönderbombad byggnad. Flera letar efter överlevare i rasmassan.
Palestinier söker efter överlevare i rasmassan efter en bostad i Rafah, som träffades av ett israeliskt luftangrepp på söndagen. Foto: Haitham Imad/EPA/TT

Uppgifter: Ingen israelisk delegation till Kairo

Israel kommer inte att skicka någon delegation till Kairo för att delta i förhandlingarna om eldupphör under söndagen, rapporterar israeliska medier.

Anledningen är att Israel kräver en lista över namnen på de israeliska gisslan som fortfarande lever, vilket Hamas vägrar att ge dem innan förhandlingarna är över. Det säger en anonym israelisk myndighetsrepresentant till tidningen Times of Israel.

Markerad händelse

Uppgifter: Oklara regler för humanitär hjälp i Gaza

Israels regler för vilken slags humanitär hjälp som får släppas in i Gaza är otydliga och saknar logisk grund, visar en undersökning av CNN.

Enligt ett tjugotal representanter för humanitära hjälporganisationer som CNN har talat med finns ingen officiell lista över varor och material som tillåts släppas in i Gaza.

Istället har hjälporganisationerna själva behövt sätta ihop en lista över material som ofta ratas av Israel. På den listan ingår bland annat bedövningsmedel, syrgastuber, kryckor, vattenfiltreringssystem och dadlar.

Otydligheten har lett till att stora mängder livsviktig nödhjälp fastnar utanför Gaza. Hjälporganisationer vittnar om att hela lastbilar skickas tillbaka om bara en vara ratas vid gränsen.

- Jag har aldrig sett en leveranskedja som borde vara så simpel vara så komplicerad, säger Janti Soeripo, Rädda barnens amerikanska direktör, som var på plats vid gränsövergången i Rafah i januari.

Hon berättar att leksaker ratats på grund av att de levererats i en trälåda istället för en kartong, att sovsäckar ratats för att de haft dragkedjor, och att bindor skickats tillbaka för att hygienkiten de låg i också innehöll nagelklippare.

Israel: "IDF anföll inte hjälpkonvojen"

Israels militär IDF kritiserades hårt från många håll efter att minst 118 palestinier dödats och hundratals skadats i samband med att en konvoj med nödhjälp anlände i norra Gaza under torsdagen.

IDF hävdade först att dödsoffren blivit ihjältrampade eller överkörda av lastbilarna. I ett senare uttalande sade IDF att israeliska soldater skjutit mot gruppen i självförsvar, och dödat "färre än tio" personer.

Rapporter från det närliggande sjukhuset Al-Awda, menar däremot att de flesta patienter som mottogs hade skottskador. Enligt sjukhuschefen behandlades 80 procent av dem som skadats för skottskador. FN-personal på plats kunde bekräfta att många var skottskadade.

Nu har Israel genomfört en utredning av IDF:s agerande, och har kommit fram till att israeliska styrkor inte anfallit hjälpkonvojen. I ett uttalande säger en talesperson för IDF att israeliska soldater avfyrat "varningsskott" och att palestinier uppträtt hotfullt, varpå soldaterna "svarade mot flera individer".

Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas av en oberoende part.

15 barn har svultit ihjäl i Gaza

Antalet barn som dött från undernäring och uttorkning på Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza har stigit till 15, rapporterar Reuters.

Siffran kommer från hälsoministeriet i Hamasstyrda Gaza. En talesperson för hälsoministeriet tillade att ytterligare sex barn i nuläget vårdas på intensivavdelningen för undernäring och diarré.

Markerad händelse

Hamas är på plats för förhandling om eldupphör

En delegation från Hamas har kommit fram till Kairo för att delta i förhandlingarna om eldupphör som återupptas på söndagen, rapporterar Reuters.

Representanter från USA och Qatar är också på plats, och en delegation från Israel väntas.

Enligt en palestinsk källa till Reuters är inte parterna överens ännu. Men en amerikansk myndighetsrepresentant sade under lördagen att ett ramverk var på plats och att en överenskommelse är nära.

En representant för Hamas sade till AFP på söndagsförmiddagen att en överenskommelse kan vara på plats inom ett eller två dygn, ifall Israel går med på villkor gällande bland annat mer humanitär hjälp och att israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

IDF ska utreda dödsfall vid matleverans

Den israeliska militären (IDF) ska utreda händelserna där hundratals personer ska ha dödats och skadats i samband med att nödhjälp levererades till Gaza under torsdagen, rapporterar Reuters.

"Vi har all dokumentation som vi behöver för att kunna genomföra en uttömmande, sanningsenlig utredning av fakta kring denna händelse och vi kommer presentera vårt resultat", säger IDF:s talesperson Daniel Hagari.

Det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza och IDF har olika versioner om händelseförloppet. IDF bekräftar att man skjutit mot folkmassan och dödat "färre än tio". Sjukhuspersonal säger samtidigt att över 160 patienter blivit skjutna.

SVT har inte kunnat bekräfta antalet döda och skadade. Siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer.