Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De brände olivträden och våra bilar. Men den israeliska armén var med för att skydda dem, säger Abdul Hamid Najjar vars by attackerades av bosättare. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Attack mot FN-konvoj i Rafah – en död

En FN-kovoj har attackerats i Rafah i Gaza. En FN-anställd har dödats och en annan har skadats lindrigt, uppger organisationen.

– De anställda var i ett FN-märkt fordon i en konvoj när det träffades, säger FN:s talesperson Farhan Haq.

Runt 190 palestinska FN-anställda har dödats i kriget. De flesta av dem jobbade för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa.

Den anställda som nu dödades är den första av FN:s internationella personal som dödats sedan 7 oktober.

Terrorstämplade Hamas hävdar att Israel ligger bakom attacken, rapporterar Haaretz.

Överblick

Markerad händelse

Hamas och Israels militär på FN:s lista

Israels militär, Hamas och Palestinska islamiska jihad har lagts till av FN på den globala listan över kränkningar mot barn under 2023, rapporterar Reuters.

I juni lämnas en rapport till FN:s säkerhetsråd, där sammanlagt sex kränkningar finns med. Dödande och lemlästande, sexuellt våld, bortförande, rekrytering och användning av barn, nekad tillgång till hjälp och attacker mot skolor och sjukhus. Det är oklart vilka brott som ska ha begåtts av vilka parter, enligt Reuters.

Enligt FN ska 7 797 barn ha dödats i Gaza under kriget och enligt Israel dödades 38 barn i Hamas attack den 7 oktober.

Markerad händelse

IDF: "Dödat ett dussintal" i centrala Gaza

Efter Israels attack mot en FN-skola i Nuseirat i torsdags har nu flera attacker genomförts i samma område i centrala Gaza. Detta skriver Israels militär (IDF) själva på Telegram.

Området runt Bureij och Nuseirat uppges ha anfallits av israeliska styrkor från både luften och marken. Israels militär skriver att "ett dussintal terrorister" dödats i insatsen i centrala Gaza, under fredagen.

Al Jazeraa skriver att fler än 70 palestinier dödats i israeliska attacker mot Gaza under det senaste dygnet och hänvisar till uppgifter från Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

Markerad händelse

Flera israeliska attacker mot Gaza under natten

Under natten till fredagen har flera områden i Gaza utsatts för Israeliska attacker. I centrala Gaza uppges fler än 20 palestinier ha dödats, enligt Reuters. Bland annat fortsätter attackerna mot ett flyktingläger i Bureij.

Det finns också uppgifter om att israeliska fartygsattacker nått Rafah från kusten – där har också helikopterattacker rapporterats under natten.

Även södra Libanon har utsatts för israeliska attacker. Israeliska militären har själva bekräftat attacken och säger att man slagit till mot mål kopplade till iranstödda shiamilisen Hizbollah.

Attacker öster om flyktinglägret Bureij i centrala Gaza, 5 juni. Foto: Eyad Baba / AFP

Netanyahu talar i USA:s kongress 24 juli

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska tala inför amerikanska kongressen 24 juli, enligt representanthusets talman Mike Johnson.

"Vi ser fram emot att höra den israeliska regeringens vision för att försvara demokrati, bekämpa terror och upprätta en rättvis och varaktig fred i regionen", skriver Johnson på X.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förödelse efter attacken mot Unrwa-skolan

Människor går bland bråte efter den israeliska attacken mot en Unrwa-skola i Gaza natten till torsdagen där flera dödades.

Se bilder från skolbyggnaden i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Palestinier på Västbanken fördrivs av extrema bosättare

I skuggan av kriget i Gaza har våldet på den ockuperade Västbanken eskalerat. Palestinier utsätts för ”aldrig tidigare skådad blodutgjutelse”, enligt Volker Türk, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.

Över 500 palestinier har dödats på Västbanken sedan 7 oktober, enligt FN.

Samtidigt har hundratals fördrivits från sina hem av extrema israeliska bosättare, som ofta får skydd av landets militär.

– De brände olivträden och våra bilar. Men den israeliska armén var med för att skydda dem, säger Abdul Hamid Najjar vars by attackerades av bosättare.

FN har tidigare slagit fast att de israeliska bosättningarna på Västbanken är illegala.

Markerad händelse

Spanien ansluter sig till målet mot Israel

Spanien kommer ansluta sig till Sydafrikas mål mot Israel i Internationella domstolen (ICJ), säger Spaniens utrikesminister José Manuel Albare på torsdagen, rapporterar Reuters.

– Vi gör det på grund av vårt engagemang för internationell rätt, i vår önskan att stödja domstolen i dess arbete och stärka FN, säger Albares vid en presskonferens i Madrid.

I slutet av förra året lämnade Sydafrika in en anmälan mot Israel till ICJ, där Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skolbyggnad bombad i Gaza - många ska ha dött

Ett stort antal människor ska ha dödats i en israelisk attack mot en UNRWA-skola i Gaza under natten.

Israels militär, IDF, bekräftar på Telegram att man slagit till mot skolan och att "flera" terrorister dödats, bland annat personer som ska ha deltagit i attackerna den 7 oktober.

IDF menar att Hamas använt skolan som en ledningscentral, något Hamas förnekar. Terrororganisationen uppgav inledningsvis att 27 personer dött, men sa senare att minst 40 personer, varav flera barn, dödats.

UNRWA säger till Reuters att man inte kunnat verifiera antalet offer, men att man fått uppgifter om att uppemot 45 personer kan ha dödats.

Hamas svar: "Seriöst och positivt"

Hamas är redo att hantera förslag om vapenvila "seriöst och positivt". Men bara ett förslag som innehåller totalt slut på kriget, Israels lämnande av Gaza och ett byte av fångar mellan Israel och Palestina, säger Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh , rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Nytt flyktingläger attackerat i centrala Gaza

Israels militär, IDF, har påbörjat militära operationer i de östra delarna av staden Deir al-Balah och flyktinglägret Bureij i centrala Gaza. Det skriver IDF på Telegram.

Enligt IDF har flera Hamasmedlemmar dödats. Militäroperationerna pågår både över och under mark.

Lägret Bureij upprättades i samband med att den israeliska staten bildades.

Palestinska internflyktingar flyr efter att Israel påbörjat en militär operation mot flyktinglägret Bureij i centrala Gaza. Foto: Mohammed Saber/EPA